Dus dat , beste BUXers

Warren Buffett’s favoriete aandelen

4 april door Stephanie Tan

Als je nieuw op de beurs bent dan kan het aanbod aan aandelen nogal overweldigend overkomen. In zo’n geval is het goed om een gouden tip van grootmeester Warren Buffett op te volgen.

Ze noemen deze oude baas niet voor niets het ‘Orakel van Omaha’. Maar deze krasse knar past juist helemaal geen waarzeggerij of magie toe. Hij moet het juist hebben van gezond verstand.

Never invest in a business you cannot understand.” Het is een fameuze quote van Buffett. Ingewikkelde technologische dingen vallen dus af voor de oude baas. Maar er blijft nog genoeg over. Hier volgen een paar aandelen die de meesterbelegger wél in zijn portfolio heeft.

1. Apple

Een beetje een vreemde eend in de bijt, want Buffett heeft geen iPhone en heeft zoals gezegd überhaupt weinig met technologie. Maar hij heeft zeker wél wat met winst maken. Dus verdubbelde hij dit jaar maar eens zijn belang in Apple. Buffett ziet in Apple een “sticky product, and an enormously useful product to people that use it.” En die hondstrouwe schare aan klanten doet Buffett zijn principes voor even opzij zetten. Apple it is!

2. Coca Cola

Buffett en Coca Cola go way back. Het Orakel van Omaha stak al vroeg zijn centen in het frisdrankmerk en blijft dat doen. Over de vraag of cola niet op z’n retour is nu de gezondere dranken in opkomst zijn haalt hij zijn schouders op. Buffett tikt zelf op 86-jarige leeftijd nog 5 blikjes Coke weg (geen light of zero, de ‘pure’ variant). Negeer de trend een koop gewoon de aandelen waar je een goed gevoel bij hebt, lijkt hier zijn motto.

3. Delta Airlines

Nog zo’n opmerkelijke naam in het rijtje. Want Buffett vermeed luchtvaartmaatschappijen steevast als de pest. Maar plots nam hij een belang van 3 miljard dollar in Delta Airlines. Wat heeft hem van gedachten doen veranderen? Buffett meent dat de malaise in de luchtvaart voorbij is en voorziet gouden tijden voor commerciële vluchten. Ironisch feitje: Buffett heeft zelf al jaren geen lijnvlucht van binnen gezien. De best vliegt uiteraard privé.

4. Kraft-Heinz

Een paar jaar geleden stapte Buffett eerst een Kraft en vervolgens in ketchupmaker Heinz. Voeg die twee samen en je krijgt inderdaad Kraft-Heinz waar de oude meester dus een flinke vinger in de pap heeft. Maar daarmee is de honger nog niet gestild. Kraft-Heinz snuffelde even aan ons eigen Unilever voor een overname en kijkt nog altijd om zich heen om een nog grotere voedingsmiddelen gigant te worden.

5. Monsanto

Biotechbedrijf Monsanto is niet bepaald wat je noemt een allemansvriend op de beurs. Check het bedrijf gerust even op Wikipedia en je leest al snel iets over de meer dan discutabele geschiedenis. Maar Buffett kijkt liever naar de toekomst dan naar het verleden en in de biotech en farmacie liggen grote fusies in het verschiet. Zo werd het Duitse Bayer al gelinkt aan Monsanto. Als die deal inderdaad rond komt, dan zit Buffett ook hier op de eerste rij.

6. GM

All American muscle mag niet ontbreken in het portfolio van Buffett. En autobouwer General Motors (GM) zit al decennia lang zijn mandje met aandelen. Waar andere beleggers nog wel switchen naar andere -moderne- automakers zoals bijvoorbeeld Tesla, daar houdt opa Warren lekker GM aan. Het malse dividend van zo’n 5% zal hier ongetwijfeld iets mee te maken hebben.

6 ½. Berkshire Hathaway

Ja deze telt misschien niet echt en daarom komt die als een ½ in de lijst. Berkshire Hathaway is Warren Buffett’s eigen bedrijf. Zijn investeringsvehikel waarmee hij verzekerd is van een meer dan sappig appeltje voor de dorst.

Geschreven door

Stephanie Tan

Nomadische woordkunstenares die eerder werkte in PR, medea en nu casual trading. Beslist geen cijferknuffelaar maar wel een warm hart voor tech en techbedrijven. Vind haar binnen BUX: @Stephtrades

Disclaimer: Alle standpunten, meningen of analyses weergegeven in artikelen zijn die van de auteur en vertegenwoordigen niet de mening van BUX. Noch BUX, noch de auteur biedt financieel advies en deze artikelen mogen niet worden beschouwd als zodanig.

Alle artikelen
De Vloer

Interview: Joep Mencke

december 3 - Stevan

In ‘Krijg nou de [inves]tering’ praat BUX met nachtvlinders en vroege vogels over de vraag die millennials maar niet wakker lijkt te houden: hoe zit het met geld voor later? Interesseert de vraag niet, of is het antwoord niet leuk?

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.