Het onvermijdelijke barf-moment werd hier nog weggelachen...

Volatiele aandelen

20 februari door Stephanie Tan

Volatiliteit: sommigen leven ervan (letterlijk!) en anderen vinden het helemaal niks, al die stuiterende koersen. Maar welke aandelen, waarin je met BUX kunt handelen, staan nou bekend als volatiel? Hier een paar beruchte Nederlandse namen.

 

1.TomTom

De navigatiespecialist is typisch zo’n aandeel dat altijd emoties losmaakt op de beurs. TomTom kent een grote groep fans die menen dat het bedrijf goud in handen heeft en een net zo’n grote groep haters die denken dat het niks wordt. Deze tweestrijd bezorgt de koers vaak een forse tik omhoog of omlaag.

 

2.SBM Offshore

Als dienstverlener aan de oliesector is SBM Offshore voor een groot deel overgeleverd aan de grillen van de oliemarkt. Zie je de olieprijs en grote oliebedrijven bewegen, dan reageert SBM Offshore vaak nog een tandje extremer.

 

3.Fugro

Voor de bodemonderzoeker uit Leidschendam geldt eigenlijk hetzelfde als voor SBM Offshore. Als de olieprijs onderuit zakt, dan hebben oliebedrijven minder geld voor nieuwe projecten en dus krijgt Fugro minder opdrachten om in de grond te spitten. Dit werkt natuurlijk ook de andere kant op als het wél meezit.

 

4.ArcelorMittal

Al jaren een favoriet qua volatiliteit: de koers van staalconcern ArcelorMittal is -niet verrassend- nauw verbonden met de wereldwijde staalprijs. Dat betekent vrijwel dagelijks beweging.

 

5.Air France-KLM

Luchtvaartmaatschappijen: veel doorgewinterde langetermijnbeleggers moeten er niks van hebben. Altijd wel gezeur met stakingen, (terreur)dreiging, fluctuerende brandstofprijzen en keiharde concurrentie. Maar al deze risico’s betekenen ook kansen. Air France-KLM laat daarom regelmatig hoge sprongen en harde valpartijen zien.

 

6.Gemalto

Misschien is de digitaal beveiliger niet heel erg bekend bij het grote publiek. Gemalto is inderdaad geen ‘gemakkelijk’ aandeel. Je moet over behoorlijk wat IT-kennis beschikken om te begrijpen wat ze doen. Maar dat het een leuk handelsaandeel is staat vast.

 

½ Altice

Vooruit, niet Nederlands maar Frans. Altice heeft echter ook een beursnotering in Amsterdam en mag dus meedoen aan dit lijstje. Altice staat bekend om z’n grote mond en is niet vies van een overname. Mede daarom was de groei van het concern de afgelopen jaren spectaculair. Dat zorgt voor veel tevredenheid, maar soms ook voor argwaan. Want waar doen ze het allemaal van?

Geschreven door

Stephanie Tan

Nomadische woordkunstenares die eerder werkte in PR, medea en nu casual trading. Beslist geen cijferknuffelaar maar wel een warm hart voor tech en techbedrijven. Vind haar binnen BUX: @Stephtrades

Disclaimer: Alle standpunten, meningen of analyses weergegeven in artikelen zijn die van de auteur en vertegenwoordigen niet de mening van BUX. Noch BUX, noch de auteur biedt financieel advies en deze artikelen mogen niet worden beschouwd als zodanig.

Alle artikelen
CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.