Handelen maar!

Top 6 ½ redenen om in grondstoffen te gaan handelen

29 juni door Cristóbal Crespo

Mooi, die aandelenhandel, maar misschien wil je ook wel eens iets met grondstoffen doen. Maar waarom zou je eigenlijk? Zes (en een halve) redenen om te handelen in grondstoffen:

1. Wel de lusten, niet de lasten

Stel, jij denkt dat de prijs van rundvlees sky high gaat en je wilt daarin investeren. Dan is het nogal een gedoe om een hele kudde koeien op te kopen, onderhouden, en vervolgens te slachten. Als grondstoffenhandelaar kun je wel profiteren van deze prijsstijging (mits je gelijk hebt natuurlijk), maar hoef je niet je hele achtertuin vol te stouwen met een veestapel.

2. Transparant (relatief gezien dan)

Bedrijven kunnen er nog wel eens een creatieve boekhouding op na houden als ze beursgenoteerd zijn. Ze kunnen wat bedrijfsmatige misstappen verdoezelen door bijvoorbeeld kosten op een andere post te boeken, mogelijkheden zat. Maar varkens kunnen de balans niet pimpen en sojabonen kunnen niet frauderen (nou ja, tenzij het genetisch gemanipuleerde sojabonen zijn, maar dat is weer een heel ander verhaal).

3. Nogal veilig

Een deel van de grondstoffen is een veilige belegging. In tijden van economische onzekerheid zie je dan ook vaak dat traders uitwijken naar goud, zilver en platina. Op die manier kunnen ze hun geld beschermen tegen bijvoorbeeld inflatie (minder boodschappen voor je euro). Zelfs in tijden van oorlog, of na een natuurramp blijft een deel van de grondstoffen stabiel. Sterker nog oorlogen en natuurrampen kunnen de vraag naar sommige grondstoffen zelfs doen stijgen (met een prijsstijging tot gevolg). Grondstofhandel kan dus een mooie manier zijn om je in te dekken tegen risico’s.

4. Onverwoestbaar (bijna)

Er gaan constant bedrijven failliet. Zelfs de meest succesvolle kick-ass bedrijven kunnen door een flinke tegenwind ‘zomaar’ omvallen. Dit risico heb je bij grondstoffen dus niet. Misschien dat we ooit de hele grond leeg gegraven hebben voor edelmetalen, de kans is klein dat er geen vraag meer naar is (want hey: bling-bling).

5. Geen concurrentie

Er is eenvoudigweg geen vervanging voor goud, dus geen concurrentie. Wanneer je aandelen in BMW hebt ontkom je er niet aan om ook te kijken naar hoe het er bij de andere autoproducenten voorstaat. Daarbij wil je ook nog weten wie er nog meer bezig zijn met zelfrijdende auto’s, wie de software levert, en yadda yadda… Bij goud hoef je dus niet zo diep in dat soort gedoe te duiken; je volgt vooral het nieuws over de algemene wereldwijde economische stand van zaken (want die beïnvloedt de goudprijs vooral).

6. Grondstofprijzen beïnvloeden elkaar (bijna) niet

In de aandelenhandel beïnvloeden de prijzen van de verschillende bedrijven elkaar nogal eens. Stel, ineens blieven we geen cloud diensten meer van Amazon, dan is de kans groot dat ook de koers van Mirsoft en IBM dalen. Wanneer de prijs van mais, of propaangas daalt, heeft dat geen effect op de goudprijs. Ergo: een domino-effect bij grondstoffen is hoogst onwaarschijnlijk.

6 ½. Shop till you drop?

Je kunt handelen in bijna iedere grondstof die je maar kunt bedenken; kaas, platina, zonnebloemzaadjes? Of, wat vind je van een beetje handelen in cannabis? In Amerika is er al een heuse marijuana grondstoffenbeurs -hoewel dat niet eens in alle staten legaal is.

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.