Geshort, maar wel gescoord.

Top 6 ½ meest geshorte aandelen

1 juni door Stevan

Is het de CEO? Staat het logo jullie niet aan? Rammelt de boekhouding? Of levert het bedrijf een product of dienst waar volgens jullie geen droog brood mee te verdienen valt? Wat de reden ook is; dit zijn -in willekeurige volgorde- de aandelen waarin jullie het meest short gaan.

1 BlackBerry

De gevallen smartphonemaker hadden jullie wel verwacht in dit rijtje, toch? Het mobieltje met het kenmerkende toetsenbord was lange tijd geliefd maar Apple, Samsung en eigenlijk alle andere fabrikanten gingen BlackBerry links en rechts voorbij. Vinger opsteken: wie heeft er vandaag de dag nog een ‘BB’ in z’n broekzak? Waarschijnlijk niemand. En dat is ook niet zo gek. BlackBerry heeft de mobieltjes laten varen en probeert er nu als softwaremaker het beste van te maken.

2 Monster

Allemaal Red Bull-fans bij BUX? Het lijkt er wel op, want Monster vinden we ook terug in dit lijstje. ‘Die andere’ populaire producent van energiedrank kent sinds de beursgang, in 2013, een grillig verloop. Wat dat betreft vertoont de koers gelijkenissen met de vele action sports die Monster sponsort. Jullie kiezen in elk geval met een ruime meerderheid voor de afdaling.

3 Deutsche Bank

De Duitse reus in krijtstreep staat ook stevig in de top van aandelen waarvan jullie gretig op het pijltje naar beneden rossen. Als één van de grootste investeringsbanken ter wereld staat Deutsche altijd volop in de schijnwerpers. Met enige regelmaat komt er dan ook een boete, rechtszaak of schandaaltje bovendrijven die de koers een duw geeft. Jullie zijn er dan vaak als de kippen bij om die rit naar beneden mee te pakken.

4 Yahoo!

Ooit één van de grote namen op het internet maar Yahoo! werd de afgelopen jaren keihard ingehaald door de concurrentie. Jullie zagen dat ook en gingen regelmatig in grote getale short in het aandeel. Tussen 2014 en 2016 was dit ook een verstandig besluit. Daarna kwam Verizon langs om Yahoo! over te nemen waardoor de koers weer omhoog ging.

5 Chevron

Toch wel een opmerkelijke naam in het rijtje is de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron. Er wordt niet bijzonder veel in gehandeld maar het is bijna fifty-fifty voor wat betreft long en short gaan. Nu kun je natuurlijk zeggen dat jullie jong van geest zijn en daarom niet veel op hebben met oude oliebedrijven. Maar dan zouden namen als BP, Shell en ExxonMobil ook hoger moeten scoren en dat is weer niet het geval.

6 TripAdvisor

Met een grote groep millennials in de BUX app is het vrij logisch dat je niet veel nieuwe techbedrijven in deze lijst tegenkomt. TripAdvisor vormt hierop een uitzondering want jullie zien kennelijk niet veel brood in de reisjes-beoordeling-business.

6 ½ Volkswagen

Als laatste in dit rijtje: een aandeel waarin jullie erg veel handelen en bij ‘slechts’ een derde van alle trades in dit aandeel gaan jullie voor een koersdaling. Maar dit heeft Volkswagen toch echt aan zichzelf te danken. BUX bestond nog niet eens zo lang toen in september 2015 de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) en de California Air Resources Board (CARB) met vernietigende rapporten kwamen waarin stond dat Volkswagen strenge milieueisen aan zijn laars lapt. Grote terugroepacties en miljardenboetes volgden maar jullie gingen in die turbulente tijd vol short in Volkswagen. En waarschijnlijk met succes.

Geschreven door

Stevan

De 'Ted Langenbach van de beurs'.

Disclaimer: Alle standpunten, meningen of analyses weergegeven in artikelen zijn die van de auteur en vertegenwoordigen niet de mening van BUX. Noch BUX, noch de auteur biedt financieel advies en deze artikelen mogen niet worden beschouwd als zodanig.

Alle artikelen
CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.