Ben jij ook altijd voor de slechterik in de film? Dan is dit een lijstje voor jou!

Top 6 ½ Markt Schurken

26 mei door Stevan

Ze rommelen wat aan, maar kunnen de beurzen goed verzieken. Dit zijn de grootste schurken van de internationale markten.

1. Bernie Madoff

Harry Potter mag z’n spullen wel pakken. Naast beruchte beurshandelaar, is Madoff toevallig ook een van de beste tovenaars. Hij kreeg het voor elkaar om $50 miljard te laten verdwijnen, niet zijn eigen geld, maar dat van zijn klanten. Jarenlang deed hij alsof hij geld investeerde, maar uiteindelijk was hij gewoon een ordinair Pyramidespel aan het spelen. Zijn eigen zoons kwamen er achter en gaven hem aan. Madoff werd veroordeeld tot 150 jaar gevangenis (hopelijk hebben ze daar gratis kabel tv, dan kan hij zelf zien hoe Robert de Niro hem vertolkt in de film The Wizard of Lies).

2. Jordan Belfort

Je kent Jordan waarschijnlijk beter onder zijn nickname ‘Wolf of Wall Street’. Deze wolf en zijn roedel drongen aandelen van waardeloze bedrijven op aan nietsvermoedende (goedgelovige) investeerders. Wanneer de koers van die aandelen omhoog ging, door de toenemende vraag, sloeg Jordan zijn slag. Ze verkochten hun aandelen zodra de koers piekte en harkten daar mega winsten mee binnen. De goedgelovige investeerders bleven vervolgens achter met waardeloze aandelen.

Zoals je in de film kunt zien hield Jordan er een nogal rock-and-roll lifestyle op na. Seks, drugs en dwergwerpen waren zijn dagelijkse bezigheden. Althans, tot hij uiteindelijk in de kraag gevat werd voor dit hele misselijke trucje. Hij heeft zijn straf ondertussen uitgezeten en zijn leven *kuch* gebeterd door nu motivatiepraatjes te houden[ Tsjakka] voor de luttele prijs van $80.000 per keer.

3. Angelo Mozilo

Deze zonnebank-verbrande slagerszoon uit de Bronx bouwde de grootste hypotheekverstrekker van Amerika op. Het probleem was echter dat de kredietwaardigheid van klanten niet echt getoetst werd. Zelfs de demente Jack Russell van je oma zou nog een hypotheek krijgen. Super link, want er stond dus vrijwel geen onderpand tegenover de hoge leningen die verstrekt werden. Mozilo zag dit zelf ook wel in en schreef het zelfs op in een e-mail die uiteindelijk (ook) tot zijn ondergang zou leiden.

Vlak voordat het bedrijf failliet ging, had Mozilo nog wel even zijn eigen aandelen in het bedrijf ter waarde van $140 miljoen gecasht. Samen met Lehman Brothers, wordt Mozilo gezien als een van de grootste aartsvijanden van de economie. Én als de veroorzaker van het schandaal dat uiteindelijk leidde tot de wereldwijde financiële crisis van 2008.

4. Nick Leeson

Deze man presteerde het om in z’n up de oudste bank van Groot Brittannië, Barings, omver te smijten. Mét een uitstaande schuld van $1 miljard.

Toen Leeson steeds slechtere trades ging maken, probeerde hij zijn verlies weer goed te maken door investeringen te doen via een geheime bankrekening. De nood werd steeds hoger en Leeson ging met steeds grotere bedragen traden om zijn verlies weer terug te verdienen. Dat kon natuurlijk niet goed gaan en zijn plan knalde uit elkaar toen in 1995 de grote Kobe aardbeving in Japan plaatsvond. De Japanse beurzen stortten in, nét op het moment dat Leeson daar al zijn geheime geld had geïnvesteerd. Hij liet een ‘sorry’ briefje achter en sloeg op de vlucht. Na een week werd hij gearresteerd en vervolgens veroordeeld. Barings werd uiteindelijk verkocht voor het waanzinnige bedrag van 1 Britse pond.

5. George Soros

Deze miljardair sloeg ooit zijn slag door kwetsbare valuta in te slaan en daarop ‘short’ te gaan. Hij heeft hier zelfs hele economieën mee op de knietjes gekregen.
Soros werd echt berucht toen hij in 1992 het Britse pond wist te breken. Hij had al lang gezien dat de pond veel te veel overgewaardeerd was ten opzichte van de Duitse mark. Soros ging vol short op het Britse pond (wat tot gevolg had dat zijn winst opliep, terwijl de koers van het Pond daalde). Het resultaat was een winst van meer dan 1 miljard voor Soros. En een gillende daling van de koers van het pond, op Black Wednesday. Hashtag-never-forget…

6. Bob Diamond

Net als sommige Maffia-families soms even samenwerken om hun zakken te kunnen vullen, werkte Diamond (zelf werkzaam bij zakenbank Barclay’s) samen met collega’s van andere banken. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van het ‘Libor schandaal’? Diamond en zijn matties waren degenen die dit bedacht en uitgevoerd hebben.
Libor staat voor een rentevoet waaraan grote banken refereren wanneer ze elkaar leningen verstrekken. Hier werden achter de schermen knalharde afspraken over gemaakt en dat mag natuurlijk niet (hallo kartel). Toen het schandaal aan het licht kwam mocht Barlcay’s een record boete betalen en Diamond nam ontslag. Hoewel hij niet degene was die hiermee het grootste geld verdiende, werd hij wel de poster boy voor slechte bankiers.

6 ½ Gordon Gekko

Ja, ja, ja, deze man bestaat alleen maar in de film, maar toch. Gekko is natuurlijk alles wat wij ons voorstellen bij bankenboeven. In 1987 vertolkte Michael Douglas de rol van Gekko en hij staat dertig jaar later nog steeds voor de vereenzelviging van het financiële kwaad. In de film koopt Gekko bedrijven op, stript ze tot op het bot en verkoopt ze in losse delen. Gekko vangt de winst, de werknemers verliezen hun banen. Oh ja, en zijn mantra ken je vast nog wel “Greed is Good”. Kijk de film maar even helemaal uit om te zien hoe dat afloopt…

Geschreven door

Stevan

De 'Ted Langenbach van de beurs'.

Disclaimer: Alle standpunten, meningen of analyses weergegeven in artikelen zijn die van de auteur en vertegenwoordigen niet de mening van BUX. Noch BUX, noch de auteur biedt financieel advies en deze artikelen mogen niet worden beschouwd als zodanig.

Alle artikelen
CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.