Helemaal loco ouwe!

Top 6 ½ leipe Bitcoin dingen

29 juni door Stephanie Tan

Sinds de lancering van Bitcoin, nu zo’n 8 jaar geleden, kende de cryptovaluta al flink wat roerige tijden. Zo was de digitale munt een geliefd betaalmiddel van drugsdealers. Maar er waren ook genoeg mooie momenten in het korte leventje van deze hype. We zetten een paar hoogte- en dieptepunten op een rijtje.

$27 verandert in $866.000

Ooit van een Kristoffer Koch gehoord? Waarom zou je ook? Maar deze Noorse student stuitte in 2009 op Bitcoin toen hij aan z’n thesis werkte over encryptie. Voor zijn onderzoek, maar vooral voor de fun, kocht hij voor een bescheiden bedrag wat Bitcoins. Omgerekend voor ongeveer 27 dollar. Maar Kristoffer had ook een druk sociaal leven dus zijn aangekochte Bitcoins raakten al snel in de vergetelheid.

Tot 2013, toen de explosief stijgende waarde van Bitcoin het nieuws domineerde. Kristoffer ging nog maar eens kijken hoe het met zijn 5.000 Bitcoins stond, die hij voor 27 dollar had gekocht. Die waren nu 886.000 dollar waard. Genoeg om onder andere een knap appartementje te kopen en dat deed Kristoffer dan ook.

Pizza van $26 miljoen

In 2010 had een ontwikkelaar, genaamd Lazlo Hanyecz, trek in een pizza. Heeft iedereen wel eens. Lazlo, vooruitstrevend als hij was, betaalde de rekening voor twee pizza’s met 10.000 Bitcoins. Vandaag de dag hebben we dan over twee pizza’s voor zo’n 26 miljoen dollar.

Nou kunnen we Lazlo natuurlijk gaan uitlachen, maar destijds waren 10.000 Bitcoins ongeveer 40 dollar waard. Nog altijd een stevige prijs voor twee pizza’s maar oké.

2C-Bitcoin?

Iemand hier bekend met Silk Road? De online zwarte markt waar vooral veel drugs verhandeld wordt. In 2011 werd de website bekend als ‘The eBay of drugs’ maar dan zonder PayPal als geprefereerd betaalmiddel.

Nee, de online dealers gaven de voorkeur aan betaling via Bitcoin. En ook de kopers vonden dat een prima oplossing, dit in het kader van de beter beschermde privacy.

In 2013 trok de FBI de stekker uit Silk Road en marktmeester Ross William Ulbricht ging levenslang de bak in. De schrik zat er goed in bij de hele community en ook bij Bitcoin zelf. De waarde ging in minder dan drie uur met meer dan 20 procent naar beneden. Het herstel ging trouwens ongeveer net zo snel.

Bitcoin boeven

Ach ja, het kleurrijke verhaal achter MtGox mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Mount Gox, of afgekort MtGox, was ‘s werelds eerste Bitcoin beurs waar boeven hun kans schoon zagen. Of was het gewoon de baas die een gulzige greep uit zijn eigen kas nam? Lees het hele verhaal hier.

 

Banken in Bitcoin

In de begindagen van Bitcoin waren de banken nogal argwanend als het over de cryptomunt ging. Deels door twijfels omdat Bitcoin niet zelden met betalingen in de onderwereld geassocieerd werd. Maar ook deels omdat Bitcoin een dreiging zou kunnen vormen voor het voortbestaan van de banken.

Bij de Britse bank Barclays waren ze al snel over deze koudwatervrees heen. Barclays was in 2015 de eerste grote bank in het Verenigd Koninkrijk die Bitcoin accepteerde. Onder het motto ‘if you can’t beat ‘em, join ‘em, maakte de traditionele bank het mogelijk voor klanten om betalingen in Bitcoin te combineren met hun betaalrekening.

Per ongeluk $1,3 miljoen

Dit verhaal komt van BitPay, een bedrijf dat betalingen met Bitcoin faciliteert. En we kunnen dit best een toevalstreffer noemen.

BitPay werd door een vastgoedontwikkelaar benaderd voor de betaling van een project. Je voelt ‘m al aankomen: de koper wilde in Bitcoin betalen. Geen probleem, daar had BitPay ervaring mee en er werd uiteindelijk een deal gesloten met een waarde van 4 miljoen dollar.

Nu komt het. Dit afgesproken bedrag werd in delen betaald. Bij het begin van de transactie was de waarde van Bitcoin 750 dollar. Maar al snel ging de cryptomunt weer hard omhoog en uiteindelijk kwam de waarde op 1.000 dollar uit. De koper sloeg daarmee een flink slaatje en kon zichzelf, naast wat vastgoed, ook op een prima sportwagen trakteren.

6 ½ Bitcoin fork

Tot slot dan nog een zeer actueel dingetje: de zogenoemde Bitcoin fork. Mogelijk wordt daarover op 1 augustus van dit jaar een besluit genomen en het zou wel eens voor flinke koersschommelingen kunnen zorgen. Je bent gewaarschuwd.

Geschreven door

Stephanie Tan

Nomadische woordkunstenares die eerder werkte in PR, medea en nu casual trading. Beslist geen cijferknuffelaar maar wel een warm hart voor tech en techbedrijven. Vind haar binnen BUX: @Stephtrades

Disclaimer: Alle standpunten, meningen of analyses weergegeven in artikelen zijn die van de auteur en vertegenwoordigen niet de mening van BUX. Noch BUX, noch de auteur biedt financieel advies en deze artikelen mogen niet worden beschouwd als zodanig.

Alle artikelen
CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.