Omhoog ouwe gek!

Top 6 ½ Beurscrashes

6 juni door Ben Brown

Het is lang niet allemaal rozengeur en wodka lime op het beurs. Eens in de zoveel tijd gaat het mis op de beurs. En dan bedoelen we ook goed mis. Dit zijn een paar epische uitglijders waarbij de tranen bijna letterlijk van de koersborden biggelden.

6 ½. Nine-Eleven

Twee cijfers die achter elkaar geplaatst voor eeuwig in het geheugen gegrift staan. Op 11 september boorden twee toestellen zich in de Twin Towers in New York. En derde vliegtuig vloog het Pentagon in terwijl een vierde neerstortte in Pennsylvania.

De aanslagen zorgden ook voor schok op de beurzen. De goudprijs ging sterk omhoog, net als de prijs voor een vat olie. De dollar ging juist onderuit. Om een beurscrash te voorkomen werd de handel op Wall Street voor een week gesloten en daarom bleef de schade op de financiële markten relatief beperkt. Anderhalf maand later waren de markten zelfs weer terug op hun oude niveau. Toch mag 9/11 niet ontbreken in dit rijtje. Al was het maar om #NeverForget.

6. De Tulpenmanie

Een Amsterdamse klassieker die wel heel oud is, maar eigenlijk niet mag ontbreken. De tulpenmanie was de eerste echte bubble op de beurs. Aaah ja, de tijd dat een tulpenbol meer waard was dan een grachtenpand. Het is markt gekte in optima forma en daarom hebben we er zelfs een heel stuk aan gewijd. Klik hier voor het hele verhaal.

5. Griekse tragedie

Een hedendaagse klassieker. Het filmpje was absurd, brutaal en toch ook weer grappig. In 2015 dook beeldmateriaal op van de toenmalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis die een pittige boodschap had voor de Duitse bondskanselier Merkel:

“Ik had gewild dat Griekenland simpelweg had aangekondigd dat het in januari 2010 uit de eurozone zou stappen. Dan hadden we nu de middelvinger kunnen opsteken naar Duitsland en kunnen zeggen: los dit probleem zelf maar op.”

Om zijn woorden kracht bij te zetten stak Varoufakis daadwerkelijk zijn middelvinger op. ‘Fingergate’ was geboren en de toch al wankele relatie tussen Griekenland en de EU liep een nieuwe deuk op.

Middelvingers over een weer, met boze Grieken aan de ene kant en pislinke betalers van staatssteun aan de andere. Gelukkig was de Griekse beurs gesloten in die hete zomer van 2015 om chaos te voorkomen. Maar toen deze op maandag 3 augustus 2015 weer open ging was de pijn voelbaar. Een buiteling van 20 procent in één dag. Bankaandelen waren met een verlies van zo’n 30 procent de grootste slachtoffers in Athene.

4. Brexit

Niet ver in het verleden maar daarom niet minder pikant. In het voorjaar van 2016 besloot een meerderheid van de Britten dat ze klaar waren met de EU. Het vertrek van de Britten zorgde voor een schokgolf over de markten wereldwijd. De totale schade van die dag wordt geschat op zo’n 2 triljoen dollar. Dat is dus 2.000.000.000.000.000.000. Een welverdiend plekje in deze lijst dus. Well done old chap!

3. De dot-com bubble

Technologische vooruitgang en de beurs leken lange tijd de beste maatjes. En de internet hype bracht dit allemaal in een stroomversnelling. Tussen 1997 en 2001 was praktisch alles wat het World Wide Web te maken had hot op de beurs. Torenhoge verwachtingen en torenhoge winsten stapelden zich op en iedereen wilde ‘a piece of the action’.

Investeerders verdrongen zich om hun centen in de nieuwste trends te steken. Maar je weet misschien nog wel hoe dit verhaal eindigde. Technologiebeurs NASDAQ moest in minder dan twee jaar terug van 5.000 naar 1.300 punten. Meer dan 4.800 internetbedrijven vielen om, waaronder het spraakmakende pets.com

Toch zijn er uit deze donkere dagen opvallende winnaars voortgekomen. Amazon ging van 107 dollar per aandeel naar 7 dollar. En kijk waar dat aandeel vandaag staat.

2. De kredietcrisis van 2008

Hoog op de lijst en misschien wel omdat we er nog altijd last van hebben. De littekens op de markten van 2008 zijn nog duidelijk zichtbaar.

Grote banken in de Verenigde Staten vielen om door een stagnerende huizenmarkt, mensen die hun lening die meer konden terugbetalen en als toef slagroom flink wat schimmige gebundelde hypotheken in de ‘subprime’ klasse.

Het hele systeem wankelde maar werd overeind ternauwernood overeind gehouden door een flinke kapitaalinjectie en een bijbel aan nieuwe wet- en regelgeving voor bankiers. Het is maar zeer de vraag of die bijbel nog wel op het nachtkastje van de bankiers ligt…

1. Beurskrach van 1929

Een crash zo naar dat bankiers zichzelf uit het raam gooiden. Op die beruchte Zwarte Donderdag, 24 oktober 1929, daalden de markt en niemand wist hier echt raad mee.

Waarom zouden ze ook? Na de Eerste Wereldoorlog groeide en bloeide de Amerikaanse economie. Stijgende aandelen en indices en iedereen feestte mee zonder de vraag te stellen of die hoge waarderingen wel realistisch waren.

Het antwoord op die vraag volgde niet veel later. Maar het verlies bleef niet beperkt tot één donkere donderdag. Tot de zomer van 1932 sijpelde de ellende door en daarmee was er geen ontkomen meer aan de diepe crisis van de jaren 30.

Pas jaren na de Tweede Wereldoorlog, 1954 om precies te zijn, kwam de beurs weer terug op het niveau van voor 1929. En dat jaar blijft ook nu nog altijd een schoolvoorbeeld voor iedereen die ook maar iets met de beurs heeft. Vandaar een terechte eerste plek.

Geschreven door

Ben Brown

Een klassieke nerd (in de goede zin van het woord) op het gebied van politiek en economie. Ben schreef al voor The Huffington Post en tikte ook veel voor diverse investeringsmaatschappijen. Na een matige maand in de daghandel mikt hij nu vooral op de langere termijn. In de BUX app is hij te vinden als @benjb988

Alle artikelen
CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.