"Ik zal je nog wat vertellen..."

Top 6 ½ Aandelen die (totaal niet) lekker gaan op Trump

4 september door Stephanie Tan

Het mag inmiddels bekend zijn dat Donald Trump met 140 (on)zorgvuldig gekozen tekens de koers van een aandeel kan maken of kraken. Sinds de komst van ‘The Don’ in het Witte Huis zijn sommige beleggers en CEO’s flink wat grijze haren rijker. Hier een rijtje van met bedrijven die behoorlijk wat koersbeweging beleefden na een tweet van Trump.

1. General Motors

Autobouwer General Motors heeft een soort haat-liefde-verhouding met Trump. Het concern kreeg als één van de eersten een veeg uit de pan van de nieuwbakken president. Trump tweette dat Amerikaanse autobouwers hun voertuigen op Amerikaanse bodem moeten bouwen. Doen ze dit niet, dan zou er zomaar eens een forse fiscale geseling kunnen volgen. En ja hoor, de koers van het aandeel dook omlaag.

General Motors laat, zoals zoveel autofabrikanten, de wagens net over de grens in Mexico bouwen. Scheelt behoorlijk wat aan salariskosten natuurlijk. Maar niet veel later na Trump’s opmerking opende General Motors een soort charmeoffensief met hun ‘Made in America’ campagne. En zowaar herstelde de koers daarna weer iets.

2. Merck

Trump en farmaceuten is ook een gevoelig onderwerp. Een van de speerpunten van zijn beleid is het drastisch verlagen van de prijzen voor medicijnen. Je begrijpt wat iedere tweet op dit terrein kan doen met de aandelen van farmaceutische bedrijven.

Merck is zo’n farmaceutisch bedrijf en het behoorde dan ook niet toevallig tot de slechtst presterende aandelen in de S&P 500 index sinds het aantreden van Trump. De relatie tussen de pillenboer en de president werd nóg beroerder toen Merck uit Trump’s adviesraad stapte. Toeval of niet; in de maand daarna kende het aandeel Merck een flinke opleving.

3. Boeing

Boeing dacht eerst lekker te kunnen profiteren, maar kwam al snel van een koude kermis thuis. Na de inauguratie ging het aandeel van de vliegtuigbouwer met zo’n 23 procent de lucht in. Maar het duurde niet lang voordat Trump iets te melden had over Boeing. Want ja, eigenlijk waren de kosten voor zijn Air Force One best wel absurd hoog. Cancel die nieuwe order dus maar! Bij Boeing zagen ze een ineens een deal ter waarde van 4 miljard dollar op losse schroeven staan en ook het aandeel verloor hoogte.

4. Cisco

Cisco hield zich, in tegenstelling tot veel andere techbedrijven, redelijk op de vlakte over Trump. Waar vrijwel heel Silicon Valley zijn mening over de nieuwe president al had laten klinken, daar koos Cisco voor de Zwitserse aanpak: neutraal dus.

Maar in de zomer van 2017 ontkwam het bedrijf er toch niet aan om een paragraaf over Trump op te nemen in de kwartaalcijfers. Trump heeft namelijk aangekondigd om de overheidsuitgaven drastisch te verlagen. Hierbij moet je ook denken aan investeringen in de IT zoals nieuwe netwerkapparatuur bijvoorbeeld. Drie keer raden wie de hofleverancier van het Witte Huis is voor dat soort spul. Inderdaad: Cisco.

5. Bank of America

Banken gingen bijzonder lekker nadat Trump de verkiezingsstrijd had gewonnen. Immers: minder regels, minder gedoe en vooral minder belastingen. Vooral Bank of America zat in een fijne flow. Maar die kwam in het voorjaar van 2017 tot stilstand na de presentatie van de kwartaalcijfers. Bank of America bleek toch wat last te hebben van de ingekakte markt en daar kon zelfs een tweet van Trump niets aan veranderen.

6. Nordstrom

Een klassieker in dit genre. Dochter heeft een modecollectie in een winkel. Winkel wil niet verder met die collectie. Papa van dochter is boos en uit zijn boosheid in een tweet.

De winkel in dit verhaal is Nordstrom. Ivanka is de dochter en natuurlijk is Donald Trump de vader. Nordstrom hield vol dat het puur zakelijk was maar het aandeel had een tik gekregen. Toch volgde het herstel al snel. De volgende dag won het aandeel Nordstrom ruim 7 procent en daarmee was het verlies meer dan weggepoetst.

6 ½. Twenty-First Century Fox

De laatste naam in dit rijtje heeft weliswaar (nog) geen directe tik van Trump ontvangen. Maar het moederbedrijf achter nieuwszender Fox gaat sinds het aantreden van de president best goed, terwijl veel mediabedrijven achterblijven. Is het soms omdat Fox News de (enige?) favoriete nieuwszender van The Donald is?

Geschreven door

Stephanie Tan

Nomadische woordkunstenares die eerder werkte in PR, medea en nu casual trading. Beslist geen cijferknuffelaar maar wel een warm hart voor tech en techbedrijven. Vind haar binnen BUX: @Stephtrades

Disclaimer: Alle standpunten, meningen of analyses weergegeven in artikelen zijn die van de auteur en vertegenwoordigen niet de mening van BUX. Noch BUX, noch de auteur biedt financieel advies en deze artikelen mogen niet worden beschouwd als zodanig.

Alle artikelen
CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.