De dag waarop valutahandelaren als haaien tekeer gingen

16 september 1992: Black Wednesday

26 mei door Angelika Dehmel

Er was eens…

Oh wacht, verkeerde begin, we hebben het hier niet over een sprookje, maar over de dag dat daadwerkelijk de Bank of Engeland gekraakt werd. De dag waar iedere Brit en z’n mother geld verloor. Behalve beurheld George Soros, die verdiende er in een maand een miljard dollar aan.

Smeuïg verhaal dus, komptie

We gaan even een paar decennia terug. In 1979 werd het Europese Monetaire Stelsel (EMS) opgericht met als doel de munten van de verschillende Europese landen te stabiliseren ten opzichte van elkaar. Daarvoor werd een speciaal wisselkoers mechanisme ingevoerd.
In 1990 werd ook het Britse pond toegevoegd aan het EMS. Een knallende binnenkomer, de koers van het pond steeg direct in waarde. Om het allemaal een beetje binnen de perken te houden was wel afgesproken dat de koers nooit meer dan 6% mocht afwijken dan van de koers waarop het pond instapte in het EMS.
Klinkt allemaal heel eenvoudig en veilig, toch? Er was echter een klein probleempje: de Britse munt was in vergelijk met de keiharde (stabiele) Duitse mark veel te duur. Dat wisten veel investeerders -en vooral George Soros- maar al te goed. Om dit te kunnen corrigeren, wachtten ze op het perfecte tijdstip om het Britse pond aan te kunnen vallen…

Het juiste moment voor de aanval

Min of meer toevallig kwamen de perfecte omstandigheden zomaar aanwaaien. De eindbaas van de Duitse Bundesbank vertelde in een interview dat “sommige munten overgewaardeerd waren”, ook door de Duitse Centrale Bank. Whoops, hij zei daarmee dus eigenlijk: “als nood aan de man is kunnen we niet garanderen dat we ook ingrijpen als een van die valuta in de problemen komt.”
Normaal gesproken grijpen centrale banken in dit soort noodsituaties wél in. Bijvoorbeeld door dan enorme hoeveelheden van de zwakke munt in te slaan, met (vaak) een koersstijging tot gevolg. Maar de Duitse Bank stelde dus: “we houden ons hier lekker buiten.” En dat was voor Soros het teken: het is nu of nooit!

Wat deed Soros nou precies?

Kort en goed, ging Soros met zijn Hedge Funds short op de Dollar/Pond-koers. Om echt een grote slag te kunnen maken leende hij nog even wat Britse Ponden ter waarde van 10 miljard dollar. Vervolgens wisselde hij deze ponden weer tegen veel sterkere Europese munten zoals de Duitse mark en de Franse franc. De koers van het Britse pond kwam daarmee zwaar onder druk te staan. In de slipstream van Soros kwamen nog een paar extra pond bashers mee, zoals grote investeringsfondsen maar ook Amerikaanse banken als Citicorp en J.P. Morgan.

Geen houden aan…

De klap

Het pond werd dus ineens van alle kanten aangevallen – en de Bank of Engeland kon de waarde van het pond op een gegeven moment niet meer garanderen. Er restte de toenmalige Britse premier John Major uiteindelijk niks anders dan úit het EMS te stappen. Op deze manier kon de koers van het pond weer terug dalen naar het juiste niveau. Dat gebeurde in een klap op woensdag 16 september 1992 die beurshandelaren nu nog steeds -met angst en beven- Black Wednesday noemen.
Oh en Soros? Die sloeg genoeglijk zijn slag. Nadat de koers van het pond gevallen was, wisselde hij zijn marken en francs om naar de plotseling idioot goedkope Britse ponden. Hij betaalde het geld dat hij voor deze truc had weer terug en maakte een mega winst van minstens 1 miljard dollar.

Zelf ook handelen in valuta?

Voor je zo’n monster-truc [foute woord pun intended] uit kunt halen als Soros moet je eerst nog even je kredietwaardigheid verhogen het niveautje Soros. Dat duurt wel even, maarrrr….
Je kunt bij BUX ook gewoon met kleine bedragen (eurootje over meneer, mevrouw?) handelen in valutaparen. Wel de lol én een veel minder groot risico.

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.