En leer meteen wat een 'black swan' op de beurs betekent

Toen Zynga zakte

7 maart door Ben Brown

De beurs: een plek waar veel geld wordt verdiend, maar ook wordt verloren. De beurs is ook een beruchte plek waar reputaties worden gemaakt en gebroken. In deze rubriek, die dient als een tegenhanger voor de Monday Motivations posts die je overal ziet, bespreken we de tegenvallers, missers, bloopers en ordinaire oplichters van de beurs. Is jouw maandag zwaar? Het kan altijd erger!

Niemand die de de koersval van Zynga zag aankomen. Dit is het verhaal over die beruchte zomerdag in 2012. Maar eerst een stukje achtergrondinfo. Over cijferpresentaties en Zwarte Zwanen.

Cijferseizoen

Handelen op de beurs: het grootste spel van vraag en aanbod. Dagelijks wordt alle informatie over verschillende bedrijven opgevist, geanalyseerd en doorgefluisterd. Voor traditionele beleggers, zij die een aandeel kopen en het voor langere tijd vasthouden, is het zaak om zich vooral niet gek te laten maken door de waan van de dag. Voor de traders, zij die op zoek zijn naar dagelijkse koersactie, is het zaak om de informatie op te nemen en bliksemsnel keuzes te maken.

Maar of je nou voor de lange of korte termijn handelt: beleggen is vooruitkijken. En ieder kwartaal kijken iedereen op de beurs uit naar het nieuwe cijferseizoen. De terugkerende periode van een aantal weken, waarin vrijwel alle beursgenoteerde bedrijven de boeken openen om te laten zien hoe de afgelopen drie maanden verliepen en -nog belangrijker- te melden wat ze verwachten voor de rest van het jaar en wellicht nog verder in de toekomst.

Nu klinkt dit misschien als één grote surprise show, maar beleggers zijn niet gek. Ieder bedrijf wordt vooraf doorgelicht en analisten laat hun voorspellingen los. Negen van de tien keer zitten die voorspellingen ook heel goed in de buurt van de daadwerkelijke resultaten. Natuurlijk kan een bedrijf altijd verrassen -in negatieve of positieve zin- met een aangepaste outlook, oftewel toekomstverwachting. Op dergelijke uitspraken zie je dan ook het vaakst de koersen stuiteren.

Zwarte Zwaan

En dan is er nog altijd de kans op een zogenaamd ‘Black Swan event’. De Zwarte Zwaan ofwel het totaal onverwacht ‘dingetje’ dat plots het pad van het bedrijf doorkruist. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat plots tegen de lamp loopt omdat na onderzoek blijkt dat het jarenlang met cijfers heeft gesjoemeld. Of een natuurramp die de naaste concurrent van een bedrijf compleet wegvaagt. Na zulke gebeurtenissen reageert de markt met een keiharde correctie omhoog of omlaag. En het drukt tegelijk de markt met de neus op de feiten dat je nooit alles kunt voorspellen.

Q2 2012: Zynga showt cijfers

Er waren op die bewuste zomerdag, woensdag 25 juli 2012, echter helemaal geen Zwarte Zwanen te zien. Spelletjesmaker Zynga was aan de beurt om de cijfers over het tweede kwartaal (Q2) te presenteren en eigenlijk leunde heel Wall Street achterover met een idee van: laat maar zien.

Zynga was destijds vooral bekend van spelletjes als FarmVille, CityVille en Zynga Poker. Titels die via boezemvriend Facebook gespeeld werden en ja, daar zit iedereen toch op? Daarnaast had Zynga ook net twee nieuwe titels gelanceerd: The Ville and ChefVille. Als er maar ‘Ville’ in zit dan komt het vast goed, moeten ze daar gedacht hebben.

Nu moet je nog wel weten dat de markt destijds argwanend was voor de tandem Facebook/Zynga. Beiden hadden eerder in 2012 hun beursgang beleefd en die van Facebook liep uit op een fiasco. Facebook werd toen vaak als overpriced betiteld en dus werd ook Zynga automatisch met veel scepsis bekeken.

Maar ondanks dat beleggers op hun hoede waren kon niemand de koersdaling van Zynga op die dag voorspellen. De spelletjesmaker kwam met cijfers die zwaar in het verkeerde keelgat schoten. Vooral de winst per aandeel viel vies tegen: 1 cent tegenover tegenover de verwachte 6 cent. En als zure kers op de slappe taart moest Zynga het volgende bekennen:

“We are lowering our outlook to reflect delays in launching new games, a faster decline in existing web games due in part to a more challenging environment on the Facebook web platform, and reduced expectations for Draw Something.”

De markt had genoeg gehoord en de correctie was bikkelhard: de dag erna zakte de koers van Zynga bijna 40 procent. Iets wat je zelden ziet bij een ‘normale’ cijferpresentatie zonder Zwarte Zwanen.

En nu dan?

Nu ligt het in onze aard om een dergelijk horrorverhaal toch positief af te sluiten. Dat kan ook wel, want het goede nieuws is dat Zynga de klap overleefde en nog altijd gewoon bestaat. En natuurlijk mag een kleurrijk aandeel als dit ook niet ontbreken in onze app. Het niveau van voor die zomer in 2012 heeft het aandeel Zynga echter nooit meer kunnen halen.

Geschreven door

Ben Brown

Een klassieke nerd (in de goede zin van het woord) op het gebied van politiek en economie. Ben schreef al voor The Huffington Post en tikte ook veel voor diverse investeringsmaatschappijen. Na een matige maand in de daghandel mikt hij nu vooral op de langere termijn. In de BUX app is hij te vinden als @benjb988

Alle artikelen
CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.