Nu kiezen: tulp of grachtenpand?

Ons primeurtje: de Tulpenmanie

3 april door Stevan

De beurs: een plek waar veel geld wordt verdiend, maar ook wordt verloren. De beurs is ook een beruchte plek waar reputaties worden gemaakt en gebroken. In deze rubriek, die dient als een tegenhanger voor de Monday Motivation posts die je overal ziet, bespreken we de tegenvallers, missers, bloopers en ordinaire oplichters van de beurs. Is jouw maandag zwaar? Het kan altijd erger!

Voor de 17e eeuwse players

Voor deze aflevering van de Monday Demotivation duiken we diep de geschiedenis is. Het is de eerste officiële bubble op de beurs en het staat nog altijd symbool voor beursspeculatie in hysterische zin: de Tulpenmanie.

Het woord zegt het eigenlijk al; er ontstond een gekte rond tulpenbollen. In een tijd zonder Playstation, Spotify of YouTube en in een tijd waarin je een goede week had als je niet de pest of syfilis had opgelopen werden tulpenbollen hét hebbeding.

We schrijven 1634. Nederland, of beter gezegd; Republiek der Verenigde Nederlanden, floreert door de levendige handel. Tsja, en als je al een leuk grachtenpand bezit; een mooie huifkar op de oprijlaan en een trekschuit in de gracht, wat moet je dan nog doen om indruk te maken op de hofdames? Precies, je zoekt een nieuwe -liefst dure- hobby.

Enter: de tulpenbol. Die werd eind 16e eeuw in Europa gelanceerd en groeide al snel uit tot een succes. De tulp is afkomstig uit het Ottomaanse Rijk. Benieuwd of we vandaag de dag nog voor tulpenbollen hoeven aan te kloppen bij de Turken, maar dat terzijde 😉

Over de kop

Hoe dan ook, tulpenbollen werden zo populair dat de prijs omhoog ging, vervolgens over de kop ging en daarna ging het helemaal nergens meer over. In 1623 kostte één enkele tulpenbol van een populaire soort 1000 gulden. Een gemiddeld jaarinkomen was destijds zo’n 150 gulden. Helemaal loesoe ging het met de beroemdste tulpenbol, de Semper Augustus. Deze Justin Bieber onder de tulpenbollen werd in Haarlem voor maar liefst 6000 gulden verkocht. Voor dat bedrag kon je ook een grachtenpand kopen. Maar ja, keuzes hè.

Je kon zelfs een tijdje speculeren in opties op tulpen die nog in de grond zaten. Maar de hype duurde natuurlijk niet voor eeuwig. In februari 1637 stortte de tulpenmarkt in elkaar. Het begon in Haarlem bij een enkele verkoper en een paar dagen daarna waren de tulpenbollen in Alkmaar ook lang niet meer zo in trek. Al snel kelderden de prijzen en er ontstond een chaotische situatie met veel onenigheid onder handelaren over de geldigheid van de afgesloten contracten. Al snel bleek dat de meeste floristen tulpen die ze niet bezaten, hadden doorverkocht aan kopers die ze niet konden betalen.

De eerste echte crash nemen ze ons in elk geval niet meer af. En er zouden nog een aantal memorabele crashes volgen.

 

Geschreven door

Stevan

De 'Ted Langenbach van de beurs'.

Disclaimer: Alle standpunten, meningen of analyses weergegeven in artikelen zijn die van de auteur en vertegenwoordigen niet de mening van BUX. Noch BUX, noch de auteur biedt financieel advies en deze artikelen mogen niet worden beschouwd als zodanig.

Alle artikelen
CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.