Mix The Wolf of Wall Street met House of Cards en heel veel biggetjes...

Het verhaal achter Lehman Brothers

19 mei door Cristóbal Crespo

Soms kan een financiële crisis versneld of zelfs getriggerd worden door de ondergang van één bedrijf. Zeker als dat bedrijf gezien wordt als “too big to fail”. Bij de financiële crisis in 2008 was het omvallen van de -ondertussen beruchte – investeringsbank Lehman Brothers, een van de grote boosdoeners.

En het begon allemaal zo mooi….

Na de aanslagen van 11 september 2001 en de dot-com bubble die barstte, werd de Amerikaanse rente zo laag mogelijk gehouden. Op deze manier werd geld lenen goedkoop voor bedrijven en kon er weer lekker wat pecunia in de economie gepompt worden. En met al dat geld dat vloeide konden banken ook nog eens hypotheken verstrekken tegen die waanzinnig lage rente. Top, want iedereen kon nu voor een prikkie een hypotheek afsluiten en de huizenprijzen stegen ook als een dolle door al die activiteit op de huizenmarkt. Het motto van de banken leek op een gegeven moment ‘iedereen een hypotheek en de wereld is gelukkig’. Leuk idee, maar in de praktijk betekende dat ook dat er hypotheken verstrekt werden aan mensen die die het van z’n-lang-zullen-ze-leven niet terug konden betalen. Geen baan, geen bezittingen, maar wel een berg schulden op je credit card? Geen probleem: iedereen kreeg een hypotheek. Dit soort hoge risico-hypotheken werden ook wel ‘subprime hypotheken’ genoemd.

Maar wat heeft dit nou eigenlijk te maken met investeringsbanken als Lehman? Kijk, tijdens deze huizen hype, kocht Lehman een aantal hypotheekverstrekkers op. En ze investeerden flink in aandelen van bedrijven die gelinkt waren aan die subprime hypotheken-markt. En ze werden daarvoor beloond met record winsten.

Dat moment toen er een ‘frisse wind’ door de markt ging…

Maar toen raakte de poep de ventilator…

Ongeveer begin 2007 knalde de huizenbubbel uit elkaar.
Maar Lehman negeerde alle alarmbellen die gingen rinkelen en ging gewoon door met investeren in de hoge risicoproducten als subprime hypotheken. Beetje living on the edge zeg maar, dat is spannend, tot je met je hebberige graaihandjes misgrijpt en over het randje dondert. Het leek erop dat de gigantische beloningen die Lehman telkens binnen harkte met die linke hypotheken, ze blind maakte voor het gevaar. Het enige dat ze wel zagen was dat mensen altijd een dak boven hun hoofd nodig hebben, dus wat zou er nou mis kunnen gaan?

Nou ehm, best heel veel…

Al snel konden zelfs mensen die wél kredietwaardig waren de hypotheken niet meer betalen. Hogere rentepercentages en dalende huizenprijzen maakten dat hun schuld vaak vele malen groter was dan de waarde van hun huis.
En van het ene op het andere moment, waren de hypotheken en andere daaraan gelieerde producten van Lehman op papier een stuk minder waard. In sommige gevallen niet meer dan het papier zelf, zeg maar.

De laatste nagel aan Lehman’s doodskist was vooral het hefboomeffect. Ze hadden bakken met geld geleend voor de beursspeculaties die ze deden. De ratio was op een gegeven moment schijnbaar 44:1. Dus dat is ongeveer hetzelfde als wanneer je 10.000 euro per jaar verdient, maar op je verjaardag 440.000 euro leent om een mega feest te geven waar Beyoncé zelf stikjaloers op zou zijn (dit is dus waarom we bij BUX maar heel beperkt multipliers aanbieden, zodat je niet eindigt als Lehman).

Uiteindelijk liep de schuld van Lehman op tot $613 miljoen en de koers raakte in een razende, vrije val. In de eerste helft van 2008 verloor Lehman 77% van z’n beurswaarde.

Op 15 september 2008 bezweek Lehman Brothers dan eindelijk onder de ondraaglijk zware schuldenlast. Nadat ze 158 jaar prima zaken gedaan hadden, moesten ze toen het faillissement aanvragen. De schuldeisers konden naar hun $613 miljoen fluiten. Hierna volgde de grootste economische crisis sinds de Grote Depressie in de jaren ‘30 van de vorige eeuw. En hoewel Lehman dit niet heeft veroorzaakt heeft, hebben ze er in ieder geval een hele grote bijdrage aan geleverd.

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.