Geniale hack of ordinaire inside job?

De eerste bitcoin beurs en bitcoin boeven

24 juni door Angelika Dehmel

Waar valuta zijn, daar zijn boeven. Dat is altijd zo geweest en dat is bij cryptovaluta echt niet anders. Een half miljard dollar aan bitcoin verdween als sneeuw voor de zon. Als gevolg hiervan viel Mt. Gox. ooit ´s werelds grootste bitcoin handelsplaats, als een kaartenhuis in elkaar. Hey, life’s a bit(ch)coin. Maar hoe kwam het zover?

MtGox?

Mount Gox, of afgekort MtGox of zelfs Gox als je echt weinig woorden eraan kwijt wil, was de grootste beurs waar bitcoin verhandeld kon worden tegen andere zaken van waarde, zoals bijvoorbeeld de dollar. Op het hoogtepunt, zo rond 2014, ging meer dan 70% van alle bitcoin handel via MtGox.

Oh ja, nog even over die toch wat aparte naam voor een beurs. Dat zit zo. MtGox begon ooit als een online marktplaats voor het uitwisselen van de populaire Magic; The Gathering ruilkaarten. MtGox staat dan ook voor ‘Magic: The Gathering Online Exchange’.

Niet in de haak

Tot zover zou je denken van niets aan het handje. Maar MtGox kende al vrijwel van het begin nogal wat eehhh.. security issues. Hackers verschaften zichzelf al in 2011 eens toegang tot de digitale kluis en probeerden vervolgens de bulkvoorraad te verpatsen. De prijs van bitcoin daalde drastisch en de site van MtGox ging een paar dagen offline.

MtGox brokkelt af

Het zou het begin zijn van een reeks #fails. Zo eiste in het voorjaar van 2013 de Amerikaanse regering 5 miljoen dollar van MtGox omdat de handelsplaats zich niet aan de regels hield. Het blijft ook daarna onrustig wanneer gebruikers merken dat het steeds langer duurt voordat ze geld kunnen opnemen. Tijdens de donkerste dagen van MtGox kan het zelfs tot zes weken duren voordat je iets van je geld ziet. Vertrekken is lastig, maar ook MtGox binnenkomen is steeds moeilijker. De verificatieprocedure die MtGox hanteert wordt alsmaar strenger. En ondertussen loeren gretige hackers nog altijd op hun kans om het bitcoin-bastion te slechten of op z’n minst te beroven.

In februari 2014 ging de hele situatie naar ‘defqon 1’ toen de gebruikers het bericht kregen dat ze niet langer bij hun account konden. Dit werd nog heel even afgeschilderd als een ‘technisch mankement’ maar niet veel later was het duidelijk. Op 24 februari ging de site definitief offline en een paar dagen daarna vroeg MtGox faillissement aan. Het werd toen duidelijk dat er 850.000 bitcoins, met een waarde van $460 miljoen, waren verdwenen. Maar was MtGox beroofd, of was MtGox de boef?

Hack van de eeuw of mol?

Dat was natuurlijk de meest gehoorde vraag meteen na het omvallen van MtGox. Of nee, ‘MtGox waar is m’n geld gebleven?’ was de meest gehoorde vraag. De vraag of het een hack was of een inside job was vraag twee.

Uiteindelijk bleek het toch vooral een veel onkunde te zijn en niet eens zozeer kwade bedoelingen van MtGox zelf. Het systeem van het bedrijf was op z’n zachtst gezegd gammel en hackers verschaften zichzelf al jaren via verschillende wegen toegang tot het systeem.

En ook binnen MtGox zelf was er veel onduidelijk. Dat bleek onder andere uit het feit dat er later nog eens 200.000 bitcoins terug werden gevonden in een oude back-up. Daarmee kwam de roof nog altijd op een royale buit van 650.000 bitcoins uit.

Toen in augustus 2015 MtGox mede-oprichter en CEO Mark Karpeles werd gearresteerd dachten velen dat de dader gepakt was. Maar tot op de dag van vandaag is niet duidelijk of Karpeles nou een crimineel meesterbrein is, of gewoon een wat sullige chef?

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.