De prijs van paracetamol ging die dag wél omhoog

Black Monday: dit is wat er toen gebeurde

10 april door Stevan

De beurs: een plek waar veel geld wordt verdiend, maar ook wordt verloren. De beurs is ook een beruchte plek waar reputaties worden gemaakt en gebroken. In deze rubriek, die dient als een tegenhanger voor de Monday Motivation posts die je overal ziet, bespreken we de tegenvallers, missers, bloopers en ordinaire oplichters van de beurs. Is jouw maandag zwaar? Het kan altijd erger!

Net als in de film

In de film The Wolf of Wall Street begint hoofdpersoon Jordan Belfort zijn eerste echte werkdag als beurshandelaar op maandag 19 oktober 1987. Leuk feitje: de echte Jordan Belfort begon inderdaad op die dag. Maar de lol was er al snel af. Want die bewuste dag zou de boeken in gaan als Black Monday. Dit is wat er toen gebeurde.

Misschien kun je de scène uit de film dromen en misschien behoor tot de kleine groep die geen flauw idee heeft waar het over gaat. In dat laatste geval: ga vooral kijken. Maar je ziet de handelaren behoorlijk in paniek met keihard kelderende koersen op de borden. En het ergste is nog; niemand weet precies wat de oorzaak is.

Er was geen sprake van een ramp of zo. De markten zaten juist al sinds 1982 geweldig in de lift en de vibe was goed. Eigenlijk te goed. Beleggen was enorm ‘hot’ geworden en iedereen wilde een graantje meepikken. Tussen 1986 en het najaar van 1987 verdubbelde de koers van de Dow Jones Index en tja, dat is wel heel hard. Dan komt vroeg of laat het moment dat de bubbel barst. En dat gebeurde dan ook.

Eerste waarschuwing

Eigenlijk kwam de eerste waarschuwing al op de vrijdag voor Black Monday. Op die dag, 16 oktober dus, verloor de Dow Jones index ineens 109 punten. Maar goed, het was #bijnaweekend en wat kon er nou helemaal fout gaan in deze markt?

Het antwoord op die vraag kwam dus meteen na het weekend. Wereldwijd schoten beleggers in de ‘sell’ modus. De Dow Jones Index verloor ruim een vijfde van zijn waarde en in één dag ging 600 miljard dollar in rook op. Black Monday kwam, zag en liet alles en iedereen beteuterd (en berooid) achter.

Toen de ‘fairy dust’ plots real werd

Nu is Black Monday in The Wolf of Wall Street ook meteen het startsein voor Jordan Belfort om op zoek te gaan naar een nieuwe baan, waarna het hele verhaal zich ontspint. Er vielen inderdaad wereldwijd een aantal handelshuizen om. Maar de markt herstelde zich weer redelijk vlot na die dramatische maandag. Koopjesjagers gingen als hyena’s op zoek naar aantrekkelijk geprijsde aandelen en vonden die in overvloed. Black Monday was al snel vergeten en eind 1987 stond de Dow Jones alweer op het niveau van voor de beruchte crash.

Iets geleerd?

Bevat Black Monday nou nog een wijze les waar we iets mee kunnen? Jazeker wel. En het zijn eigenlijk twee tips die je als fanatiek handelaar altijd in je achterhoofd moet houden, maar die in tijden van paniek wel eens willen verzuipen. Het zijn:

Blijf objectief wanneer anderen emotioneel worden.
En de tip van Warren Buffett zelf: ‘Buy on the fear, sell on the greed’. Want dips, crashes en andere zakkers bieden altijd nieuwe kansen.

Geschreven door

Stevan

De 'Ted Langenbach van de beurs'.

Disclaimer: Alle standpunten, meningen of analyses weergegeven in artikelen zijn die van de auteur en vertegenwoordigen niet de mening van BUX. Noch BUX, noch de auteur biedt financieel advies en deze artikelen mogen niet worden beschouwd als zodanig.

Alle artikelen
CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.