⌚4 minuten van je tijd

Interview: Joep Mencke

3 december door Stevan

Random situatieschets: de DUO krijgt nog een Benz B-Klasse (met opties) van je en inmiddels heb je ook al een bescheiden middenklasser verbrast op feestjes. Er komt op zich genoeg geld binnen om nu leuke dingen van te doen, maar vermogen opbouwen voor later?

Het is nu écht tijd om over die ene afterparty na te denken: die van jezelf.

In ‘Krijg nou de [inves]tering’ praat BUX met nachtvlinders en vroege vogels over de vraag die millennials maar niet wakker lijkt te houden: hoe zit het met geld voor later? Interesseert de vraag niet, of is het antwoord niet leuk?

Aflevering 1: Joep Mencke (24). Producer, pas afgestudeerd, hobbykok en all-round chille gast.


Hoi Joep! Dit jaar draaide je onder andere op Wildeburg en AfrikaBurn. Ook tijdens het Amsterdam Dance Event was je meerdere avonden actief. We kunnen wel stellen dat je lekker gaat?

“Ja best wel. En ik moet zeggen dat ik een jaar geleden niet had verwacht dat het zo hard zou gaan. Eigenlijk ben ik me pas na AfrikaBurn (april dit jaar) vol op mijn muziek gaan focussen. Tussendoor moest ik dit jaar ook nog eerst mijn studie tot een goed einde brengen. Wat overigens gelukt is.”

En zonder bedragen te hoeven noemen; financieel gaat het ook voor de wind?

“Het gaat best goed, maar ik kan er nog niet van leven hoor. De fees die ik vang verschillen nogal. Stel, ik zou twee commerciële gigs per maand doen, dan zou het mogelijk zijn om ervan te leven. Maar op dit moment is het vooral nog investeren in materiaal én mezelf.

Ik ben al een jaar of 10 met muziek bezig maar kom eigenlijk pas net kijken als het op optreden aankomt. Dus ik grijp nu alle toffe kansen met beide handen aan. Festivals als Into the Woods en Wildeburg zijn voor mij nu echt heerlijk om te doen, maar qua inkomsten nog niet heel erg interessant. Hetzelfde geldt voor een gig die ik laatst nog in De Marktkantine deed. Maar hé, je hoort mij echt niet klagen.”

Verdien je, naast het draaien, nog ergens anders je brood mee?

“Van mijn hobby, koken, heb ik een parttime beroep kunnen maken. Daarnaast ben ik nu in gesprek met een partij die spirituele sessies houdt en daar muziek voor nodig heeft. Haha, klinkt misschien wat zweverig, maar ik zou dus de muziek voor hun kunnen produceren en dat kan best wel een aardig centje opleveren.”

“Ik hou eigenlijk nog niet echt iets over om te beleggen”

Geef je veel geld uit?

“Ja best wel, met name aan eten en drinken. En dan eet ik niet eens heel vaak buiten de deur, behalve als ik ver moet reizen om te draaien. Maar ik hou ook gewoon van een goed gevulde koelkast met lekkere dingen.”

Hoe ziet jouw after eruit? Oftewel; hoe zie jij je oude dag voor je?

Hahah, daar denk ik nu nog echt niet over na. Hopelijk gaat het met de muziek goed genoeg zodat ik me daar geen zorgen over hoef te maken.”

Je bent dus nog niet met iets als beleggen voor later bezig..

Nee bepaald niet. Ik hou eigenlijk nog niet echt iets over om te beleggen.”

En sparen dan?

“Probeer ik wel, maar het is lastig omdat mijn inkomsten met pieken en dalen gaan. Ik heb natuurlijk wel een spaarrekening maar die is meer bedoeld voor de korte termijn. Als ik eens iets over heb op m’n betaalrekening dan zet ik daar wat opzij. Wanneer er dan eens een grotere uitgave is kan ik die uit dat potje betalen.”

Zie je jezelf in de toekomst wel beleggen?

“Jazeker. Ik vind het nu alleen nog best wel moeilijk om vooruit te kijken hoe mijn leven er over zeg maar vijf jaar uitziet.”

En als je dan toch iets vooruit kijkt?

“Mocht ik inderdaad beginnen met beleggen dan zal ik wel scherp letten op de vraag waarin ik dan beleg. Zo staat duurzaamheid bij mij hoog in het vaandel. Ik neig nu daarom naar een wat meer actieve rol als belegger, in plaats van maandelijks geld steken in iets waarvan je eigenlijk niet precies weet waar en bij wie het terecht komt.

Verder denk ik dat ik zal mikken op kleinschaligheid. Een bedrijf als Tesla is bijvoorbeeld wel heel vet, maar voor mij voelen kleine beginnende ondernemingen wat natuurlijker aan. Zo kwam ik laatst iemand tegen die retreats wil aanbieden waarbij psychedelica een rol spelen. Klinkt best wel chill toch? En zou zomaar iets kunnen worden.”

Geschreven door

Stevan

De 'Ted Langenbach van de beurs'.

Disclaimer: Alle standpunten, meningen of analyses weergegeven in artikelen zijn die van de auteur en vertegenwoordigen niet de mening van BUX. Noch BUX, noch de auteur biedt financieel advies en deze artikelen mogen niet worden beschouwd als zodanig.

Alle artikelen
CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.