Niet helemaal wat ze ervan verwacht had...

Matige Maandag: Slechtste.Fusie.Ooit.

10 oktober door Cristóbal Crespo

We schrijven het jaar 2000. De zenders van mediahuis Time Warner houden Amerika en de rest van de wereld in hun greep met ontzettende hit series als Sex and the City en The Sopranos. Ook in de bioscopen trekt Time Warner, via productiemaatschappij Warner Bros. letterlijk volle zalen met titels als The Lord of the Rings en Harry Potter.

Je zou dus denken dat Time Warner tevreden was. Niet helemaal dus. Want er ontbrak nog een scherm waar het bedrijf aanwezig zou moeten zijn: het computerscherm.

Ook bij Time Warner hadden ze echt wel in de gaten dat online het nieuwe ding aan het worden was. Dus wat doe je dan? Je klopt aan bij een grote speler op de internetmarkt. Enter: AOL.

AOL, de afkorting die voorheen stond voor -hoe toepasselijk- America Online verbond toen al miljoenen Amerikanen met het wereldwijde web. Nog wel door middel van inbellen, we zitten nog altijd in het jaar 2000 hè.

Anyway: Time Warner zag het helemaal zitten in AOL en die liefde was wederzijds. Een droompaar, toch?

Het perfecte paar

Nou gaat het bij een huwelijk natuurlijk in de eerste plaats om de liefde en romantiek, maar al snel wordt er gekeken naar wat beide partijen als bruidsschat meebrengen. En Time Warner had een oogje op de 25 miljoen abonnees van AOL. De internetprovider had op zijn beurt juist weer bovengemiddelde interesse in de zenders en de content van zijn partner.

Met die liefde en wederzijdse belangen zat het dus ook wel snor. Nu was het nog even de vraag wie nou wie gaat overnemen. Time Warner draaide veel meer omzet dan AOL, maar qua marktkapitalisatie was AOL weer groter. Mede daarom werd besloten dat AOL de portemonnee zou trekken en 164 miljard dollar op tafel zou leggen voor Time Warner.

Daarmee was in één klap de grootste bedrijfsovername in de geschiedenis een feit. AOL Time Warner’s kersverse Ted Turner betitelde de fusie als ‘beter dan sex’. Nou kunnen we niet bij Tedje in de slaapkamer kijken, maar we weten we dat zijn vrouw Jane Fonda een jaar na zijn uitspraak een scheiding aanvroeg. Dus waarschijnlijk was voor de Ted je auto wassen op zondag of je sokken tot een bolletje maken en opbergen ook al beter dan sex.

Begin van het einde

Twee bedrijven op de toppen van hun kunnen smelten samen en misschien was dat ook wel meteen de oorzaak van de ondergang. AOL was destijds inderdaad de marktleider voor internettende Amerikanen. Maar jullie weten het nog, die hoofdrol eiste AOL op in het tijdperk van de 56k modem. Breedband internet deed al snel zijn intrede en AOL’s dominante positie op de markt verdween als sneeuw voor de zon.

Het barsten van de dot.com bubble hielp ook bepaald niet mee. Techbedrijven en populaire sites vielen bij bosjes om en AOL zag zijn melkkoe, adverteren op internet, steeds magerder worden.

Toen de stofwolken van de bubble waren opgetrokken was het tijd om de balans op te maken. En dat leverde geen fraai plaatje op hoor. AOL noteerde over 2002 een verlies van 99 miljard dollar. Een zeer twijfelachtig record. Geen enkel bedrijf had het ooit gepresteerd om zo’n verlies te noteren.

Voor de fusie hadden Time Warner en AOL samen een waarde van 290 miljard dollar. Een jaar na de fusie was de gecombineerde waarde nog maar 126 miljard dollar. Een afschrijving waarvan zelfs menig nieuwe autobezitter van moet slikken.

De waarde van de uitstaande AOL aandelen kende ook al geen florissant verloop; die zakte van 226 tot 20 miljard dollar.

Vechtscheiding

De band tussen AOL en Time Warner verzuurde sneller dan een pak melk in de brandende zomerzon. Verschillende bedrijfsculturen, verschillende inzichten; het kwam allemaal bovendrijven in wat niet zo heel lang daarvoor als droomhuwelijk bestempeld werd. Reorganisaties en ontslagen volgden elkaar in rap tempo op maar het mocht allemaal niet meer baten.

In 2003 volgde daarom het onvermijdelijke, maar toch nog schokkende. De naam AOL werd geschrapt van de gevel. Het feit dat AOL nota bene degene was die betaald had deed er niet eens meer toe. Het is alsof je de winkel instapt voor een nieuwe smartphone, maar vervolgens de winkel uitstapt zonder toestel en zonder broek aan je reet.

Is er dan tot slot nog iets wat we kunnen leren van dit drama? Misschien dat je op je hoede moet zijn voor droomhuwelijken op de beurs. En er is ook nog positief nieuws: Time Warner bestaat gewoon nog altijd en je kunt er natuurlijk ook in handelen met BUX!

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.