De oude meester legt het graag uit

Zo bouw je een portfolio waar Warren Buffett trots op kan zijn

2 mei door Jitan Solanki

Mocht je nou niet weten wie Warren Buffett is, check even hier of anders hier voor een introductie. De beste man heeft een fortuin verdiend met zijn investeringen. Zijn scherpe oog voor kansen op de markt heeft hem de illustere bijnaam Het Orakel van Omaha opgeleverd. Gelukkig voor ons houdt het Orakel zich aan een paar hele simpele regels. Dit zijn ze.

Regel #1: Vind de drietrapsraket van waarde, groei en inkomen

De markt afstruinen naar koopjes is al zo oud als de markt zelf. En dat is voor de financiële markten niet anders. Iedereen, dus ook Warren Buffett, zoekt op de beurs naar koopjes oftewel ondergewaardeerde aandelen. Misschien keer je zelf een bedrijf helemaal binnenstebuiten om die parel te ontdekken die anderen over het hoofd zien. En misschien vang je een tip op in de BUX app via de artikelen of de channels. Een ander beproefd recept is het rustig wachten op kansen die zich altijd voordoen. Bedrijven die plots door tegenslag in zwaar weer zitten en waarvan de koers hard gedaald is, maar waarvan jij denkt dat het binnen dat bedrijf echt wel goed zit. Dit kan een mooi instapmoment zijn om zo’n aandeel op te pikken.

Natuurlijk is goedkoop lang niet altijd goed. Je wil geen portfolio met allemaal bonusaanbiedingen die niks opleveren. Waar je naar op zoek bent is groei. Buffett houdt het daarom bij bedrijven die hij begrijpt en -nog belangrijker- bedrijven waarvan hij denkt dat ze over tientallen jaren nog bestaan omdat de vraag naar hun producten aanwezig blijft. Dat zijn doorgaans alledaagse dingen zoals bijvoorbeeld Coca-Cola, waar Buffett al vele jaren investeerder in is.

Dus, je hebt een mooie kans ontdekt op de beurs en met het groeiperspectief zit het ook goed. Dan is het ook fijn dat er een steady stroom aan inkomsten binnenkomt. Bedrijven die een mooi dividend uitkeren zijn daarom onmisbaar in je portfolio. Wat dividend precies is lees je hier.

Regel #2: Verdeel en heers

Zorg voor variatie in je portfolio. Je wilt immers niet tot je nek in één sector zitten wanneer die branche net even wat minder draait. Stel dat je alleen maar oliegerelateerde aandelen hebt en de olieprijs gaat door het putje? Precies, dat risico wil zo klein mogelijk houden en daarom is diversificatie het toverwoord.

Met diversificatie kun je een tegenslag in de ene sector opvangen met een goed lopende andere sector. Hierin is de keuze op de beurs werkelijk reuze. Energie, technologie, farmacie, banken en verzekeraars, automotive, voedings- en verzorgingsmiddelen, industrie, grondstoffen, etc.

Dus: combineer, varieer en voel de geruststellende blik van Buffett op je portfolio.

Regel #3: Bouw veiligheid in en ken de risico’s

Als de markt meezit dan is het runnen van je portfolio een fluitje van een cent. Maar wat doe je als het fout gaat? Vroeg of laat loopt iedereen die iets op de beurs doet hier tegenaan en op dat moment moet je goed van de risico’s bewust zijn. Daarom heb je ook je kansen verspreid zoals we bij Regel #2 aangaven.

Maar ook al heb je je aan de eerste twee regels gehouden, dan nog kan het tijd zijn om in te grijpen. Je verlies nemen hoort net zo bij het handelen als winst pakken. Op een bepaald moment zul je moeten erkennen dat een strategie niet uitpakt zoals je had verwacht. Dat moment herkennen is lastig, maar de tip is om niet te lang te twijfelen want het verlies blijft ook oplopen. Wat dat betreft is de gouden tip van Warren Buffett zelf nuttig: “Don’t lose money!”.

Regel #4: Liever long dan short

En dan hebben we het niet alleen over het tijdspad waarin je belegt. Warren Buffett blijft zelf regelmatig jarenlang in een aandeel zitten. Maar we kunnen ons voorstellen dat je niet het geduld van de oude meester hebt.

Maar met long en short bedoel we ook het mikken op een koersstijging (long) of het loeren op een koersdaling (short). Het is een stuk relaxter om, wanneer je handelt voor de langere termijn, te gaan voor bedrijven waarvan jij denkt dat ze meer waard worden in de toekomst. Warren Buffett is zelf allergisch voor speculatieve aandelen die hard op en neer stuiteren. Da’s niet goed voor opa’s rikketik. Nee, dan liever instappen op een mooi moment; mikken op groei en een mooie koersstijging en dan op een gegeven moment weer de boel van de hand doen met een mooie winst. Daarmee is Warren Buffett groot geworden en jij kunt die tactiek, zij het op iets kleinere schaal, nu kopiëren.

Geschreven door

Jitan Solanki

Een autodidactische trading junk. Geen typische heave metal drummer of wereldreiziger. Maar hij deelt zijn passie graag overal ter wereld. Connect met Jitan in de app. Hij handelt onder de naam @jitans

Disclaimer: Alle standpunten, meningen of analyses weergegeven in artikelen zijn die van de auteur en vertegenwoordigen niet de mening van BUX. Noch BUX, noch de auteur biedt financieel advies en deze artikelen mogen niet worden beschouwd als zodanig.

Alle artikelen
CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.