De cryptocurrency klapt van je scherm

Wat je moet weten over bitcoin

14 juni door Cristóbal Crespo

Jullie vragen, wij draaien. En man man man, jullie vroegen hard om bitcoin in de app. Nou, guess what: je kunt binnenkort ook handelen in bitcoin met BUX! Maar wat is bitcoin precies en wat moet je nog meer weten over de populaire cryptovaluta?

Bitcoin basis

Bitcoin is ‘s werelds primaire cryptovaluta die in 2009 het levenslicht zag. Een virtuele munteenheid die volgens sommigen het nieuwe goud kan worden. Weer anderen menen dat het de volgende bubble op de beurs is.

Aangezien bitcoin niet door een centrale bank wordt uitgebracht is het niet gevoelig voor zaken als rentewijzigingen. Ook economische verschijnselen als inflatie heeft bitcoin niks mee.

Ondanks de associaties met de schimmige hoeken van het internet kun je tegenwoordig al heel veel legale zaken aanschaffen met bitcoin. Zo accepteert reisgigant Expedia al bitcoin als betaalmiddel. Ook Dell, Microsoft, PayPal en ons eigen Thuisbezord.nl zijn inmiddels om. De populariteit groeit snel en dat geldt ook voor de koers. Die ging de afgelopen tijd bijna in een rechte lijn omhoog.

Het nieuwe goud?

Er zijn zeker een paar overeenkomsten tussen bitcoin en het edelmetaal. Zoals gezegd worden ze beide niet door een centrale bank gemanaged. De prijs (bitcoin wordt als valutapaar gekoppeld aan de dollar) wordt bepaald door de voorraad en wat men bereid is hiervoor te betalen. Met die voorraad zit het trouwens wel goed. Er zijn nu 16 miljoen bitcoins in omloop en er zullen tot het jaar 2140 maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop zijn.

Het grootste verschil is natuurlijk wel dat goud zichzelf al eeuwen heeft bewezen en bitcoin nog maar aan het begin staat.

Bitcoin bubble?

Tsja en dan de hamvraag: is dit nou echt het nieuwe goud of hebben we hier te maken met onze hedendaagse tulpenmanie?

Dat moet ieder natuurlijk voor zich bepalen en de toekomst zal het uitwijzen. Maar of je nou in het kamp van de fans of de haters zit; feit is dat de waarde van bitcoin in het afgelopen jaar al ruim verdrievoudigde.

Maar bij zulke kansen horen natuurlijk ook risico’s. Zo is bitcoin nog lang niet overal geaccepteerd en zitten overheden, reguleerders en toezichthouders nog volop te onderzoeken of cryptovaluta echt the next best thing is.

Handel in bitcoin

Jij kunt ook inspringen op de hoe dan ook spraakmakende bitcoin en je hebt echt geen duizenden dollars nodig! Zie jij het zitten in bitcoin of niet? De bitcoin button staat zeer binnenkort voor je klaar in de app!

 

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.