En de oude baas ziet dat het goed is

Wat je moet weten over Berkshire Hathaway

7 april door Angelika Dehmel

Het is zeker niet een van de bekendere bedrijfsnamen van de beurs. Logisch; je loopt niet even de Berkshire Hathaway binnen en de laatste must haves van Berkshire hoor je ook nooit iemand over. Maar dat vindt Berkshire Hathaway eigenlijk wel prima, die plek in de schaduw. Want ingewijden weten het al langer: Berkshire Hathaway heeft vrijwel overal op Wall Street zijn vette vingers in de pap.

Alles voor het belang

Berkshire Hathaway is wat je noemt een holding. Oftewel, een moedermaatschappij die boven een club kleinere maatschappijen staat. Berkshire Hathaway heeft ook een bonte collectie aan bv´s onder zich hangen, die we hier niet allemaal gaan benoemen. Waar we het hier wél over gaan hebben is het belang dat Berkshire Hathaway, via allerlei constructies, maar al te graag opbouwt in bedrijven.

In principe werkt dit simpel. Berkshire Hathaway klopt aan bij een bedrijf en zegt “ik zie het wel zitten in jullie en wil wel geld in deze tent steken. Maar in ruil daarvoor wil ik wel wat in de melk te brokkelen hebben.” Klinkt niet gek, want in principe is dit iets wat heel veel aandeelhouders in meer of mindere mate zeggen. Maar het helpt enorm als je een neusje hebt voor het kiezen van de juiste bedrijven om in te investeren.

En dat brengt ons bij de baas van Berkshire: Warren Buffett.

 

Opa zit er warmpjes bij

De oude meester

In het begin van de jaren ‘60 was Berkshire Hathaway niet meer dan een kwakkelende textielfabriek. Totdat een gretige jonge man met een plan aandelen in het bedrijf nam. Die jonge man was Warren Buffett, meesterbelegger van beroep en full-time Orakel van Omaha.

Buffett breidde zijn belang in Berkshire steeds verder uit totdat de tent helemaal van hem van was. Prompt zei hij de textielhandel gedag en deed hij de eerste grote investering van Berkshire, de aankoop van verzekeraar Geico. Nog velen zouden hierna volgen.

Verzekeringen vormen nog altijd het hoofdgerecht op de balans van Berkshire Hathaway. Maar het concern is nog bij talloze andere grote concerns betrokken.

Natuurlijk kun je op Wall Street ook in het aandeel Berkshire Hathaway zelf handelen. Punt is alleen; die aandelen zijn peperduur. Berkshire heeft zijn aandelen verdeeld in categorie A en B. Het grootste verschil zit ‘m in de prijs en de inspraak die je krijgt. Maar eind 2014 moest je voor één A-aandeel Berkshire Hathaway 250.000 dollar neertellen.

Kijk, da’s nou het leuke van BUX. Want wij bieden het aandeel Berkshire Hathaway ook aan. Zo kun je voor een veel kleiner bedrag toch meeliften op de successen van Warren Buffett. Of je weet het natuurlijk beter dan de oude baas en mikt op een koersdaling van zijn bedrijf 😉

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.