To infinity and beyond?

Bitcoin + beursgang?! 7 vragen over ICO’s

26 september door Stevan

Heel Amerika is er in de ban van. Heel China lijkt er bang van. In Europa beginnen wij er langzaam maar zeker van te proeven: de ICO, oftewel Initial Coin Offering. Vrij vertaald hebben we het dan over een mix van een beursgang met cryptovaluta. En dan begrijp je misschien al een beetje waarom iedereen in rep en roer is. Hoogste tijd voor een nadere kennismaking.

1. ICO? Je bedoelt IPO, toch?

Nee, het is echt ICO. Maar de link met een Initial Public Offering (IPO, of beursgang) is snel gelegd. Bij een IPO investeer je ook in een bedrijf, in ruil voor een stukje van dat bedrijf in de vorm van een aandeel. Bij een ICO investeer je ook in een bedrijf, maar dan in ruil voor een token; een cryptomunt. Het is vervolgens de bedoeling dat die cryptomunt, net als een aandeel, later meer waard wordt wanneer het bedrijf groeit.

2. Wacht ff: ik geef jou echt geld voor je bedrijf, en jij geeft mij een botsautomuntje?

Als je pech hebt wel. Maar dat is met een aandeel niet anders. Dat kan ook zakken tot de waarde van een ritje op de kermis. Maar laten we vooral van het positieve scenario uitgaan. Je krijgt inderdaad een cryptomunt, die kan uitgroeien tot een waardeloze munt, maar ook tot de nieuwe bitcoin of ethereum. Je krijgt ook een cryptomunt die drijft op blockchain; de technologie die volgens velen de ruggengraat van de financiële markten en het hele internet zal worden. Er is dus een meer dan interessant toekomstperspectief. Of althans; er ligt een aantrekkelijke kans.

Het zal je niet verbazen dat de ICO met name door tech-startups wordt gebruikt. Normaal gesproken zijn deze super hippe startups onbereikbaar voor de doorsnee investeerder met een bescheiden beurs. Maar bij een ICO ontstaat er een soort crowdfunding model waarbij je al vanaf een klein bedrag kunt meedoen.

3. Ah, kleine bedragen! Nu wordt het interessant.

En het wordt nog veel interessanter. Want de ene ICO is de andere niet. Of beter gezegd: de ene token is de andere niet. Bij sommige ICO’s zul je alleen je cryptomunt(en) krijgen en dan is het maar afwachten of de waarde stijgt. Maar er zijn ook talloze startups waarbij je die token(s) daadwerkelijk kunt gebruiken.

Neem de startup Brave bijvoorbeeld. Zij werken aan een browser die advertenties tot de verleden tijd laten behoren en die volledig gericht is op jouw privacy en interesses. Dit alles, naar eigen zeggen, twee tot acht keer sneller dan Chrome en Safari. Maar binnen deze browser kun je ook betaald worden als je ervoor kiest om wél advertenties te zien. Ook aankopen doen moet in de toekomst mogelijk zijn en dit alles met Brave’s eigen cryptomunt, de BAT (Basic Attention Token).

4. Oké… en werkte dat voor Brave?

Dat kun je wel zeggen. In mei van dit jaar bood het bedrijf 1 miljard BAT op de markt aan. Deze werden allemaal verkocht. Binnen een minuut. Totale opbrengst voor Brave: 35 miljoen dollar.

5. Whoa! Vet. Maar het klinkt toch wel als een enorme gok hoor…

Ja en dat is een veelgehoorde klacht rond ICO’s: het is het domein van gokkers, nerds en cowboys. Zonder technische kennis zou je er vooral ver vandaan moeten blijven. Door sommigen is de afkorting alvast veranderd: It’s Completely Off-Limits.

De massa laat zich echter niet bang maken en ziet ICO’s vooral als een unieke kans om te investeren. In 2016 waren er 46 ICO’s. In september van dit jaar stond de teller al op 140. In totaal werd er dit jaar al voor meer dan 2 miljard dollar door bedrijven opgehaald en de teller loopt door. ICO’s staan definitief op de menukaart van beleggers. En dan komt de keuringsdienst al snel om de hoek kijken.

6. Regels! Natuurlijk! Eeehh…wat zijn de spelregels precies?

Dat is dus het punt. Die zijn er amper. Het is niet voor het eerst dat de technologie vele malen sneller gaat dan de wet en dat is bij ICO’s niet anders. Toezichthouders wereldwijd zitten koortsachtig te peinzen over wat ze nou met die ICO’s moeten doen. In China gingen ze voor de botte bijl en daar werden ICO’s verboden. Dat besluit gaf de waarde van o.a. bitcoin nog even een gevoelig tikkie. In de Verenigde Staten plakken ze vooralsnog alleen een officieel waarschuwingslabel op ICO’s en Europa worstelt nog met het hele vraagstuk.

7. Waar zijn ze precies bang voor dan?

Met name het onbekende en het oncontroleerbare. Een wildgroei aan startups met hun eigen tokens, de één betrouwbaarder dan de ander, ligt op de loer. Bovendien zijn toezichthouders er om de goedgelovige consument te beschermen en weet die consument wel waar ‘ie aan begint met ICO’s?

Denk in dit verband aan de -soms absurde- waarderingen. Alleen de uitgever van de token bepaalt de waarde. Er zijn geen begeleidende banken of analisten. Wie instapt doet dit vaak op basis van een summiere whitepaper en dan is het maar gissen of de waarde ergens op slaat.

Maar tegenover ieder vraagteken staan ook weer voordelen. Zo hoeven startups niet meer langs durfinvesteerders die meteen een hap van het jonge bedrijfje opeisen. Er zijn ook geen peperdure banken, juristen en notarissen nodig zoals bij een beursgang. En voor investeerders kan de token ook veel meer mogelijkheden bieden. De token kan onderling uitgewisseld worden of je zou er bij wijze van spreken een biertje mee af kunnen rekenen. Heb je dat al eens met je aandeel van pak ‘m beet TomTom geprobeerd?

Zonder gekheid, de ICO is misschien wel de heetste beursterm van dit moment. Maar wordt dit een veelkoppig monster dat de markten alleen maar gaat verstoren, of wordt het dé mogelijkheid voor kleine investeerders om binnen te komen bij de heetste tech-startups?

Geschreven door

Stevan

De 'Ted Langenbach van de beurs'.

Disclaimer: Alle standpunten, meningen of analyses weergegeven in artikelen zijn die van de auteur en vertegenwoordigen niet de mening van BUX. Noch BUX, noch de auteur biedt financieel advies en deze artikelen mogen niet worden beschouwd als zodanig.

Alle artikelen
CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.