'Die kant op, het liefst...'

6 mogelijke scenario’s na de Duitse verkiezingen

5 september door Angelika Dehmel

Op 24 september mogen de Duitsers weer naar de stembus. Krijgt Angela Merkel haar vierde termijn als bondskanselier of zit er een verrassing in het vat die heel Europa inclusief de financiële markten gaat laten schudden? We nemen een zestal mogelijke scenario’s met je door.

De partijen
– CDU/CSU ✝
– SPD ⚒
– FDP 💰
– Groenen 🌳
– Die Linke (geen linke gasten, maar links 👈)

Scenario 1: CDU/CSU✝ met SPD⚒

Kans: Moddervet

Duitsland wordt nu geregeerd door een coalitie van de CDU/CSU van bondskanselier Merkel, samen met de SPD van Martin Schulz. Deze twee grootmachten zijn daarmee partners en meteen ook elkaars grootste concurrenten. Beide partijen hebben aangegeven dat ze wel klaar zijn met de coalitie, maar het ligt in de lijn der verwachting dat ze door de verkiezingsuitslag wederom tot elkaar veroordeeld zijn.

In dat geval verandert er politiek dus weinig tot niks. En financiele markten houden over het algemeen wel van rust en regelmaat. Merkel zou in dit scenario haar grip houden op het land en ook haar sterke positie in de EU blijft overeind. Het is mogelijk dat de waarde van de euro een boost krijgt als scenario 1 werkelijkheid wordt.

Scenario 2: CDU/CSU✝ met FDP💰

Kans: Toch best wel dik

Dit is het droomscenario van banken (Deutsche Bank, Commerzbank), autobouwers (BMW, Daimler) en eigenlijk de gehele Duitse industrie. Als Merkel het over de rechterflank gaat zoeken bij de Freie Demokratische Partei. Dit is zeg maar een soort mix van D66 en VVD. Ze zijn in elk geval liberaal en daar gaat het bedrijfsleven natuurlijk lekker op. En waar de verkiezingszege de CDU/CSU bijna niet meer kan ontgaan, daar strijdt de FDP nog voor een plek als mogelijke coalitiepartner.

Scenario 3 CDU/CSU✝ met de Groenen🌳

Kans: Mogelijk, maar ook niet meer dan dat.

Het is niet een heel waarschijnlijk huwelijk, de christenen en de progressieve groenen, maar Merkel heeft vooraf aangegeven geen enkel scenario uit te sluiten en dat doen wij dan ook natuurlijk niet..

Deze coalitie zal misschien wel voor een gevoel van ‘Scheisse’ zorgen bij energiebedrijven als E.ON of RWE met het oog op aangescherpte milieuregels.

Scenario 4 CDU/CSU✝ met de Groenen🌳 en FDP💰

Kans: Onwaarschijnlijk

Gekscherend wordt dit de Jamaica-coalitie genoemd door de bonte mix van partijkleuren. Het is een mogelijke samenwerking maar dan zullen er veel, heel veel verschillen overwonnen moeten worden. Merkel zal in dit scenario de leiding houden en dat kan voor rust zorgen. Maar er ligt tegelijkertijd onzekerheid op de loer met een lange periode van onderhandelingen.

Scenario 5: SPD⚒  met FDP💰 en de Groenen🌳

Kans: Hoogst onwaarschijnlijk

Dit scenario zou betekenen dat er afscheid genomen wordt van ‘Mutti’ Merkel en dat SPD-leider Martin Schulz aan het roer komt. De financiële markten zullen het vertrek van Merkel moeten verwerken en het is zeer de vraag of dat soepel zal gaan. Daarnaast liggen de politieke agenda’s van deze drie partijen mijlenver uiteen, wat weer onderhandelingen en onzekerheid met zich meebrengt.

Scenario 6 SPD⚒ met Die Linke👈 en de Groenen🌳

Kans: Kans? Zo goed als kansloos.

Merkel van van de ‘troon’ en links aan de macht. Belastingen omhoog en regulering aangescherpt. Je begrijpt dat ze bij bijvoorbeeld Deutsche Bank een hele nare smaak in hun mond krijgen van dit scenario. Het zou een schokkende uitslag zijn die voor flinke onrust zal zorgen op de Duitse beurs. Het goede nieuws voor de grote Duitse corporaties is dat dit scenario het minst waarschijnlijke van deze zes is.

Maar of het nou een eenvoudige zege voor Merkel wordt, of een schokkende uitslag zoals bijvoorbeeld bij Trump of de Brexit-vote: de reuring op de markten is doorgaans tijdelijk. Voor jou als trader is het belangrijk om de risico’s en volatiliteit in de markten in de gaten te houden en -ook al lijkt het een gelopen race- nooit van een zekerheidje uit te gaan. Dat hebben we in het afgelopen jaar wel gezien!

De Vloer

Interview: Joep Mencke

december 3 - Stevan

In ‘Krijg nou de [inves]tering’ praat BUX met nachtvlinders en vroege vogels over de vraag die millennials maar niet wakker lijkt te houden: hoe zit het met geld voor later? Interesseert de vraag niet, of is het antwoord niet leuk?

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.