Moeite met kiezen? Dan is dit iets voor jou!

Waarom zou je handelen in indices?

6 juli door Jitan Solanki

Je bent helemaal klaar om de markten te bestormen met BUX. Vol goede moed stort je je op de aandelen om vervolgens overladen te worden met keuzes. Jeetje, wat zijn het er veel. Allemaal bedrijven in allerlei sectoren.

Behoorlijk overweldigend allemaal. Gelukkig kun je ook voor een ‘mandje’ aandelen kiezen in plaats van afzonderlijke aandelen. Wat dacht je van handelen in een index?

Wat te kiezen? Wat te kiezen? Gewoon de hele bak!

Waarom indices en niet aandelen?

Het is de eerste logische vraag maar hij is eigenlijk niet terecht. Zoals we hier al aangeven wordt een index gevormd door een aantal verschillende onderliggende waarden, zoals bijvoorbeeld aandelen. De koers van de index wordt bepaald door de prestatie van de aandelen. Door deze spreiding is het risico wat lager. Dat zou een goed argument zijn om liever in indices te gaan handelen.

Maar zoals zo vaak wordt het interessanter als je mixt. Daarom stellen we niet de vraag of je indices óf aandelen zou moeten handelen, maar doe ze beiden.

Hoe dan? Door met je trade in een index je posities in aandelen af te dekken, ofwel te hedgen. Stel de markt zakt, maar jij wil je positie in een aandeel niet kwijt, bijvoorbeeld om het dividend dat wordt uitgekeerd of omdat je meent dat het tij snel zal keren. Dan kun je nog altijd de golf naar beneden meepikken door short te gaan in de index.

Alle smaken van de wereld

En er zijn meer zaken die indices aantrekkelijk maken. Je kunt onmogelijk alle bedrijven ter wereld kennen. Laat staan dat je een gedegen analyse kan loslaten op deze bedrijven. Maar de populairste aandelenindices kennen is al heel wat makkelijker.

Soepeltjes handel je in de ochtend in Londen, Parijs en Frankfurt. In de middag ga je de Atlantische Oceaan over om daar op Wall Street te handelen wanneer de Dow Jones, Nasdaq en S&P openen gaan. Daarna weer snel terug naar de Amsterdamse hoofdindex AEX om de dag dichtbij huis af te sluiten.

Klinkt goed toch? Ga handelen in indices!

Ja dat is dus even een ding. Want indices op zich worden niet aangeboden op de markt als verhandelbaar product. Een index verschaft je een goed beeld over de prestatie van een aantal onderliggende waarden. En daarnaast is het voor de nieuwslezers handig om aan het eind van het journaal nog even de stand van de AEX op te lezen zodat je een globaal beeld hebt.

Maar gelukkig is daar BUX. Want via een afgeleid product van een index, zoals een CFD, kun je wél volop handelen in de koersbeweging van indices. Zo kun je dus toch dat handelsrondje om de wereld doen in een dag!

Geschreven door

Jitan Solanki

Een autodidactische trading junk. Geen typische heave metal drummer of wereldreiziger. Maar hij deelt zijn passie graag overal ter wereld. Connect met Jitan in de app. Hij handelt onder de naam @jitans

Disclaimer: Alle standpunten, meningen of analyses weergegeven in artikelen zijn die van de auteur en vertegenwoordigen niet de mening van BUX. Noch BUX, noch de auteur biedt financieel advies en deze artikelen mogen niet worden beschouwd als zodanig.

Alle artikelen
De School

Wat is dividend?

februari 20 - Stevan

Wat is dividend? Dividend is een deel van de winst van een bedrijf, dat je krijgt wanneer je aandelen van dat bedrijf bezit.

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.