Shorters stressen niet

Hoe en wanneer ga je short? Tips en trucs!

20 juli door Jitan Solanki

Veel mensen zijn niet bekend met short gaan, ook wel shorten of short selling genoemd. Dat is jammer, omdat speculeren op een koersdaling soms handig en lucratief kan zijn. Toch krijgen sommigen van het begrip short gaan nog een zure smaak in hun mond.

Het is een beetje een ethische kwestie. Met short gaan hoop je in principe op mindere resultaten van bedrijven. Niet zelden gaat het hierbij om bedrijven die toch al in de hoek zitten waar de klappen vallen. En als een massa beleggers ook nog eens short gaat in het aandeel van zo’n bedrijf dan kan het nog verder in de problemen raken. Daarbij meent ook een groep dat het onzuivere handel is omdat er gehandeld (en winst gemaakt) wordt zonder echt een aandeel te bezitten.

Toch is short gaan al zo oud als de weg naar Rome. Of beter gezegd: de weg naar Amsterdam. In 1610 stortte de markt in Amsterdamse in en ene Isaac Le Maire speculeerde toen al volop op een daling van VOC-aandelen.

Maar tot zover dit korte stukje geschiedenis. Waarom zou je tegen de stroom in handelen en short gaan?

Waarom shorten?

In feite is het antwoord simpel: omdat het niet altijd goed gaat. Er is geen enkel bedrijf, geen enkele index of grondstof die een rechte lijn omhoog bewandelt. Er zullen dipjes in de grafiek. Of keiharde afdalingen. En waarom zou je dan nog dromen over de pieken als is in het dal geld te verdienen valt?

Klinkt eenvoudig. Maar natuurlijk is het juiste moment kiezen natuurlijk cruciaal en het moeilijkste wat er bestaat op de beurs. Hier zijn 3 scenario’s waarin je zou kunnen besluiten om short te gaan.

Geen sterke verhalen nu

#1 Chaos. Paniek. Crash.

Wat omhoog gaat… moet ook eens omlaag komen. En dat is voor de financiële markten niet anders. Zo eens in de zoveel tijd gaan de markten dan ook op hun muil. Het meest recent nog bij de beruchte bankencrisis van 2008.

Nou zie je zo’n abrupte crash natuurlijk lang niet altijd aankomen. Maar als de markt een langere tijd in een vrije val blijft zitten dan kan het lekker zijn om de dalende markt als een glijbaan mee te pakken. Net als je winst in dat geval.

#2 Wanneer een bedrijf een scheve schaats rijdt.

Een scenario dat veel vaker voorkomt dan de crash: bedrijfsschandalen. Denk aan Volkswagen met dieselgate. Of pak een willekeurige bank erbij. Dikke kans dat ook daar ooit een lijk uit de kast kwam rollen.
Dat zijn de momenten waarop beleggers liever hun biezen pakken en hun centen steken in aandelen waar het rustig is. En terwijl ze in de bestuurskamer aan het knokken zijn tuimelt de koers verder naar beneden. Voor een short seller als jij is dit een kans. Je bent immers een gewiekste trader, ja toch?

#3 Misser in het cijferseizoen.

Ach ja, het cijferseizoen. De periode van een paar weken waarin de grote bedrijven met de billen bloot gaan. De kwartaalcijfers moeten geshowd worden en dan zijn er altijd winnaars en verliezers. Iedereen houdt van winnaars. Maar jij als slimme trader houdt ook net zo veel van de verliezers.

Speculeren op de koersbeweging, long of short, bij de cijferpresentatie van een bedrijf is altijd tricky. Allereerst natuurlijk door te prestaties van het bedrijf zelf. Maar ook hoe de markt de cijfers interpreteert of waardeert. Maar als jij meent dat het bedrijf een belabberd kwartaal achter de rug heeft en weinig zonnige vooruitzichten; dan kan het aantrekkelijk zijn om alvast een shortpositie in te nemen. Wanneer dan de boeken open gaan en de koers klapt zit jij op de voorste rij in je vuist te lachen.

Risico’s van short gaan

Het shorten kan dus een goede optie zijn in je trading strategie. Maar er zitten, zoals bij heel veel zaken op de beurs, ook risico’s aan verbonden.

Zo heb je het fenomeen ‘short squeeze’. Wanneer een aandeel al een tijdje zakt en jij vrolijk short denkt te zitten, kan daar plots een short squeeze zijn wat betekent dat iets of iemand het aandeel triggert om plots fors te stijgen. Op zo’n moment is het ieder voor zich en dan kan het hard gaan. Gelukkig beschikt de BUX app over een automatische auto-close functie om de eventuele schade te beperken. En je kunt ook nooit meer kwijtraken dan wat je hebt ingelegd met BUX.

Dan zijn er ook soms situaties waarin je helemaal niet short kunt gaan in een aandeel. Dit gebeurt meestal wanneer een aandeel de dag ervoor meer dan 10% gedaald is. De shortposities moeten namelijk ook afgedekt worden. Wanneer dit niet mogelijk is dan grijpen de regelgevers in en wordt short gaan in dat aandeel tijdelijk onmogelijk gemaakt.

Dat was ‘m voor nu. Neem voor een paar praktijkgevallen hier eens kijkje, bij de meest geshorte aandelen van de app.

Geschreven door

Jitan Solanki

Een autodidactische trading junk. Geen typische heave metal drummer of wereldreiziger. Maar hij deelt zijn passie graag overal ter wereld. Connect met Jitan in de app. Hij handelt onder de naam @jitans

Disclaimer: Alle standpunten, meningen of analyses weergegeven in artikelen zijn die van de auteur en vertegenwoordigen niet de mening van BUX. Noch BUX, noch de auteur biedt financieel advies en deze artikelen mogen niet worden beschouwd als zodanig.

Alle artikelen
CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.