Groot feest natuurlijk, maar kijk je wel uit?

Een hefboom gebruiken bij valutahandel

26 mei door Jitan Solanki

Wist jij dat er dagelijks meer dan $5 biljoen (ja, met 12 nullen) aan valuta gehandeld wordt? Daar steekt zelfs Bill Gates wat armoedig bij af met z’n fortuintje. Een mega markt in ieder geval, waar traders flink tekeer gaan.
Door de valutahandel wisselen bakken met geld dus van eigenaar, via investeringsbanken, online beursmakelaars (brokers) en zelfs via de centrale banken. Om dit een beetje in perspectief te zetten: dagelijks wordt er voor zo’n $20 miljard (slechts 9 nullen) verhandeld op de beursvloer van New York. Een zakcentje dus vergeleken bij de valutamarkt.

Via apps als BUX kun jij ook meedoen met deze handel via de zogenaamde ‘spot market’. Dit houdt in dat je trades direct worden afgehandeld. Dus op het moment dat je je handel in een munt afsluit kun je dan direct je winst cashen, of je verlies incasseren. De spot market is slechts een onderdeel van de hele valutahandel, maar nog steeds goed voor $1,5 biljoen. En daar kun jij gewoon onderdeel van zijn.

Overigens, zonder dat je het doorhad heb jij misschien al lang een keer in valuta gehandeld. Dit trucje zou je namelijk kunnen kennen van vakantie buiten de Europese Unie. En of je nou een ervaren trader bent, of een volstrekt n00b, we vragen ons allemaal hetzelfde af: krijg ik nou meer, of minder bier/sangria/cola voor m’n Britse Pond, dan voor m’n euro? En dan is dat omrekenen ineens een eitje.

Wanneer je in de valutahandel stapt doe je eigenlijk precies hetzelfde, maar je zult iets meer oog hebben voor de details. En wellicht ben je iets minder aangeschoten zorgeloos dan wanneer je op vakantie bent, dus wellicht dat je je risico ook iets meer wilt afdekken? Dat kan -ook in de valutahandel- door een hefboom te gebruiken

Wat is een hefboom en waarom zou ik die gebruiken?

Iedereen die in de valutahandel zit gebruikt een hefboom. Afhankelijk van hoe je dat doet, kan dat goed of slecht voor je uitpakken. En als het op de handel aankomt betekent de hefboom vooral dat je de controle hebt over een zo groot mogelijk bedrag, waarbij je zo min mogelijk van je eigen geld gebruikt.

Eigenlijk leent je broker (je bank, of BUX) je even wat geld zodat je in veel grotere bedragen kunt handelen. Dat doen ze niet voor niks, hoe vriendelijk dit ook klinkt. De beursmakelaar heeft alle techniek in huis om dit snel en automatisch te regelen en ze verdienen er ook nog een commissie mee. Iedereen blij mee toch?

Ook al gebruik je maar een beetje van je eigen geld, met de hefboom kun je een grote positie innemen. Dit kan je potentiële wint natuurlijk verhogen. Laten we zeggen dat je bijvoorbeeld geld wilt steken in het valutapaar EUR/USD. De meeste beursmakelaars hebben dan maar 1% van de waarde van de trade nodig van jouw cash. Dus om te investeren in een bedrag van $100.000 heeft de beursmakelaar maar $1.000 van jouw geld nodig. (Kans is natuurlijk groot dat je niet dit soort grote bedragen hebt rondslingeren voor een investering, maar dit is even om makkelijk te kunnen vergelijken.)

In dit voorbeeld is jouw hefboom 100:1. En stel de koers stijgt een procentje, dan is je investering dan in totaal $101.000 waard. Dus met een inleg van $1.000 euro kun je dan ook $1.000 verdienen. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, of niet? Maar vergeet niet dat je die $1.000 ook kunt verliezen wanneer de koers daalt. Dan heb je dus ook 100% verlies geleden.

 

Kan hard gaan, zo’n hefboomwerking

Hoe gebruik je de hefboom op een verantwoorde manier?

Het klinkt allemaal heel avontuurlijk met die hefboom, maar er zit dus ook een groot risico aan. Maak je niet druk, bij BUX kun je de hefboom inzetten op een verantwoorde manier.

We gaan weer even terug naar je trade in het valutapaar EUR/USD. In de BUX app kun je aangeven dat je daar graag je geld in wilt steken. Als je je trade plaatst kun je direct aangeven welke multiplier (de hefboom) je wilt gebruiken. Als je ‘x 10’ selecteert betekent dat dat het bedrag dat je wilt steken tien keer zo groot wordt.
Je hebt nu de multiplier gebruikt om te handelen met een veel groter bedrag dan je zelf hebt ingelegd. Dit betekent dat je grotere winst kunt halen wanneer de markt beweegt (en jij op de juiste pijl hebt getikt). Maar het betekent ook dat je veel sneller, veel meer geld kunt verliezen wanneer de markt de andere kant uitgaat dan jij gedacht had. Wees dus voorzichtig met die hefboom.

Risico’s van een grote hefboom

Bij BUX vinden we het belangrijk dat je op een verantwoorde manier kunt handelen op de beurs. Dat betekent bijvoorbeeld dat je nooit meer geld kunt verliezen dan je hebt ingelegd.

Én je kunt ook als je de trade al gemaakt hebt de multiplier aanpassen. Met deze flexibele multiplier kun je je risico beperken, of verhogen, terwijl je je investering al hebt gedaan.

Helemaal warm gelopen over deze optie, het kan niet alleen bij de valutahandel maar ook bij andere trades. Lees dan verder over “Handelen met een hefboom”.

Geschreven door

Jitan Solanki

Een autodidactische trading junk. Geen typische heave metal drummer of wereldreiziger. Maar hij deelt zijn passie graag overal ter wereld. Connect met Jitan in de app. Hij handelt onder de naam @jitans

Disclaimer: Alle standpunten, meningen of analyses weergegeven in artikelen zijn die van de auteur en vertegenwoordigen niet de mening van BUX. Noch BUX, noch de auteur biedt financieel advies en deze artikelen mogen niet worden beschouwd als zodanig.

Alle artikelen
CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.