Iets ingewikkelder dan dit. Maar niet veel hoor.

Fundamentele analyse: aandelen voor de lange termijn kiezen

26 mei door Jitan Solanki

Hallo welkom, wat goed dat je er bent. Als je dit leest loop je waarschijnlijk al een tijdje rond met de vraag: hoe vind ik nou de aandelen die perfect in mijn portfolio passen? En hoe kan ik ook – op de juiste manier- in aandelen investeren voor de lange termijn? Ingewikkelde vraag, maar met een basale fundamentele analyse kun je al snel de juiste keuze maken.

Blijf rustig doorademen, het klinkt veel ingewikkelder dan dat het is. Gewoon een kwestie van gezond verstand en naar de juiste cijfers kijken.

 

We brengen de ‘fun’ terug in fundamentele analyse

De wapens van de fundamentele analyse

Een beetje fundamentele analyse geeft jou precies de tools in handen die je nodig hebt om mee te kunnen spelen met de Big Boys. Let daarbij vooral op de volgende punten.

De balans van de onderneming

De belangrijkste informatie die je nodig hebt vind je meestal terug in deze onderdelen van de balans:
De winst- en verliesrekening. Hier worden de kosten van de omzet afgetrokken en je houdt de winst over. Dit is natuurlijk belangrijke informatie: want als je als onderneming niet voldoende verdient gaat er iets mis.

De ondernemingsbalans. Hier vind je precies wat een bedrijf nou heeft. Dus niet alleen de cash in de kassa, maar ook de gebouwen die een onderneming bezit (kopje ‘vaste activa’) en natuurlijk de schulden die misschien nog uitstaan. Uiteindelijk investeren Big Boys al Warren Buffett & co. natuurlijk vooral om hun geld te laten groeien. Het liefst gaan zij daarom dan ook langdurige relaties aan met bedrijven die zo min mogelijk schulden hebben en een zo groot mogelijk eigen vermogen.

Het kasstroomoverzicht.

Hier vind je waar het geld binnen de onderneming naartoe gaat. Meestal zijn er nog een paar subcategorieën als bedrijfskosten, investeringen en financieringen. Hiermee kan de onderneming zelf een beetje in de gaten houden waar het geld naartoe stroomt. Maar ook voor aandeelhouders is dit overzicht erg handig om te zien wat er gebeurt en welke richting het bedrijf nu uit wil. Verder altijd leuk voor de smeuïge verhalen: hier vind je ook precies wat de eindbazen van het bedrijf nou verdienen.

Het jaarverslag

Hier mag het management vertellen wat ze in de afgelopen 12 maanden allemaal uitgevreten hebben. Mooi moment voor de aandeelhouders om even over de schutting te gluren. En ook de toekomstplannen worden hier vaak gepresenteerd. Worden er nieuwe markten aangeboord (meer geld) of misschien erg risicovolle investeringen gedaan? Dit kan allemaal invloed hebben op de waarde – en dus de koers van het bedrijf.

Strategie en business model

Soms gaat het er niet om hoe goed de cijfers zijn, maar wel op welke manier een bedrijf bezig is de wereld te veroveren. Daarom is het erg handig om te weten wat het business model is van bedrijf.
Denk bijvoorbeeld eens aan Amazon: dit bedrijf verdiende in de beginjaren geen cent en stak zich steeds verder in de schulden. Vonden aandeelhouders helemaal niet erg, want dat was precies de bedoeling: eerst veel geld uitgeven om een zo groot mogelijk bereik te creëren en daarna kan er gecasht worden. Het lijkt er vooralsnog op dat dit business model prima werkt, er worden tegenwoordig lekkere winsten geboekt bij Amazon.
De meer conservatieve business modellen streven er vaak weer naar om zoveel mogelijk winst uit te betalen aan de aandeelhouders. Top, meer dividend én meestal een teken dat het bedrijf stabiel is (er zijn niet al te veel koersschommelingen te verwachten).

Fundamentele analyse: we gaan los!

Je weet nu de belangrijkste factoren die ook de professionele traders gebruiken. Kijk goed naar deze basisinformatie voor je voor langere tijd met een bedrijf een relatie aangaat. Ben jij de thrillseeker die op zoek gaat naar een techbedrijf dat binnen een paar jaar de waarde weet te vertienvoudigen? Of laat jij je BUX liever groeien bij een traditioneel, maar stabiel bedrijf?
Als je nog meer wilt leren van de profs: Dit zijn de aandelen die Warren Buffett in zijn portfolio heeft.

Geschreven door

Jitan Solanki

Een autodidactische trading junk. Geen typische heave metal drummer of wereldreiziger. Maar hij deelt zijn passie graag overal ter wereld. Connect met Jitan in de app. Hij handelt onder de naam @jitans

Disclaimer: Alle standpunten, meningen of analyses weergegeven in artikelen zijn die van de auteur en vertegenwoordigen niet de mening van BUX. Noch BUX, noch de auteur biedt financieel advies en deze artikelen mogen niet worden beschouwd als zodanig.

Alle artikelen
CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.