Nee, het zwarte goud ligt niet voor het oprapen.

Zwart goud – Beginnersgids voor de oliemarkt

29 juni door Leonardo Siligato

Je kunt nou wel wachten tot je oude Suske & Wiske verzameling eindelijk wat waard wordt. Maar je kunt natuurlijk ook in de oliehandel gaan. Beetje hetzelfde idee, maar dan een stuk sneller. Je koopt de olie (hopelijk) in tegen een lage prijs en verkoopt het dan wanneer de prijs weer hoger is.

Maar hoe doe je dat nou eigenlijk, zonder je kelder vol te stouwen met vaten olie in plaats van wijn.
Bij deze, de enige echte beginnersgids voor de oliehandel.* crowd goes wild*

Is alle olie hetzelfde?

In theorie wel, maar in de praktijk…Neen.
Olie is een grondstof, een substantie die qua waarde en kenmerken niet verschillend is per vat, ongeacht de producent.

Maar, er zijn toch wel verschillende soorten olie. Sommige zijn licht, anderen zwaar (met een hoge dichtheid, lekker kleverig zeg maar). En er is ook ‘sweet crude oil’ – dat betekent dat er minder zwavel in zit, dus een lepeltje door je koffie kan ik ja afraden.

Hoe dan ook, het verschil zit ‘m dus in de samenstelling van de olie. Bij olie kosten vooral de light en sweet-versies meer dan andere oliesoorten. Waarom? Omdat ze makkelijker te verwerken zijn.

Maar wat kost zo’n vaatje olie eigenlijk?

De benchmarks

Zeg wat?
Een benchmark is ruwe olie waarvan de prijs gebruikt wordt als referentiepunt voor andere soorten olie. Als dat referentiepunt gesteld is op $40 dollar en je wilt hetzelfde soort olie verkopen voor $100 is de kans klein dat je een koper vindt.

Er zijn verschillende benchmarks in de olie. Maar de meest voorkomende zijn de Brent en WTI de West Texas Intermediate). Beide oliesoorten zijn licht en ‘sweet’ dus enorm gewild. Brent wordt gewonnen in de Noordzee en WTI dus in Teas – howdy cowboy. WTI is van een iets betere kwaliteit (lichter en meer ‘sweet’) dan z’n Europese broertje. Vroeger was WTI dan ook een stuk duurder, maar sinds 2010 is de situatie omgekeerd. Er is een veel grotere voorraad WTI tegenwoordig, waardoor de prijs flink is gedaald; zelfs een paar dollar goedkoper dan de Brent.

Hoewel er dus een klein prijsverschil is tussen de verschillende oliesoorten, dansen hun koersen bijna zo synchroon als een linedance clubje.

Wanneer de koers van de een stijgt, gaat de ander gewoon mee. Wanneer je hoort dat de olieprijzen dalen, of stijgen: dan betekent dat dus dat er gerefereerd wordt aan alle grote benchmarks.
Toch een beetje hetzelfde dus, maar er zijn voor alle oliesoorten weer twee verschillende prijzen…

Nu of straks?

Er zijn twee soorten contracten in de oliehandel: spot of futures…
Als ik jou olie verkoop op de spotmarkt, dan doe ik dat tegen de huidige marktprijs. Boter bij de vis betekent het ook: ik moet je direct de vaten olie leveren.

Wanneer wij een future contract (of termijncontract), sluiten over dat vat olie, maken we een afspraak voor een moment in de toekomst. Zonder tussenkomst van een tijdmachine of glazen bollen. We spreken gewoon af tegen welke prijs, welke hoeveelheid op wélk moment verkocht wordt. Daarmee hebben we een soort verzekering gesloten voor jou en voor mij. Hoe de olieprijs ook op en neer stuitert, wij weten in ieder geval waar we op moeten rekenen. Ook handig, want de koper hoeft niet al die olie zelf op te slaan, het blijft gewoon nog even opgeslagen bij de verkoper.

En nu wordt het echt spannend

Veel mensen denken dat de future-prijs ook een garantie is voor de daadwerkelijke olieprijs in de toekomst. Nope. De olieprijs is afhankelijk van zoveel factoren dat alleen de futuremarkt daar niet zoveel invloed op heeft.
Over die factoren gesproken, hoe wordt die olieprijs eigenlijk vastgesteld?
Wanneer stijgt de olieprijs en wanneer zien we een daling?

Vraag, aanbod en een legaal kartel

De olieprijs draait net als alles in de kapitalistische wereld om vraag en aanbod. Als de vraag naar olie stijgt, dan gaat de prijs ook omhoog. Is er meer aanbod dan vraag, dan giert de olieprijs naar beneden. Er zijn ongeveer een miljard-en-nog-wat toepassingen voor olie, maar de vraag blijft min of meer constant. Het aanbod is daarentegen nogal labiel; dat fluctueert dus nogal. De OPEC (Organisatie van Olieproducerende Landen) is onder andere in het leven geroepen om dat aanbod een beetje stabiel te houden. De OPEC is daarmee het enige legale kartel ter wereld, ze maken productieafspraken met elkaar zodat het aanbod afgestemd blijft op de vraag.

Politieke ophef en oorlogen

Wanneer ergens ter wereld stront aan de knikker is zie je dat vaak terug in de olieprijs. Zeker wanneer er politieke instabiliteit (of zelfs oorlog) is in landen die veel olie in de grond hebben. Traders zijn bang dat de conflicten een effect op de olielevering zullen hebben. Maar als daardoor het aanbod minder wordt, zie je ook vaak dat de olieprijzen stijgen.

De machtige dollar

Bijna overal ter wereld wordt olie verhandeld in dollars. Handig, wanneer de dollar in waarde daalt kun je dus relatief veel olie krijgen voor je dollar. En er zelfs meer van kopen. Waardoor de olieprijs uiteindelijk weer stijgt.

Marktsentiment

Zijn we een beetje happy? Hebben we nog een beetje vertrouwen in de toekomst? Het marktsentiment zou -na vraag/aanbod- nog wel eens de grootste invloed kunnen hebben op de olieprijs. Ook al is er niet een directe link met olie producerende landen, als er ergens een conflict dreigt reageren veel olieprijzen daar direct op. Het is net als bij de aandelenhandel: het draait veelal om angst en verwachtingen, niet de huidige situatie.

Waarom zou ik in olie moeten handelen?

Ehm, omdat het een stuk spannender is dan handelen in sojabonen? En verder is het gewoon een heerlijk actieve markt.Olie wordt in gigantische hoeveelheden gekocht en je zit er als verkoper nooit lang aan vast; de markt is erg liquide. Daarbij schiet de olieprijs alle kanten op; als jij dat op de goede manier voorspelt kun je daar flinke winst mee maken (of bakken geld verliezen als je er naast zit, dus pas goed op).

Hoe kan ik beginnen met handelen in olie?

Een future contract kun je al sluiten vanaf 1.000 vaten olie. Bij de huidige olieprijs zou je dat ongeveer $45.000 aan investering kosten.

Je kunt natuurlijk ook duiken in de exchange-traded funds (ETF’s) duiken. Daar kun je handelen in olie op een beurs die erg veel lijkt op de aandelenbeurs. Een ETF kopen kost ongeveer hetzelfde als een vat olie.

De meest eenvoudige en vooral betaalbare manier om in olie te handelen is met CFD’s (contracts for difference). Dat kan gewoon bij BUX en die app kun je hier downloaden.

Geschreven door

Leonardo Siligato

Afgestudeerd econoom van de Milanese Bocconi Universiteit. Daar vond hij het zo leuk dat hij nog even als onderzoeksassistent bleef hangen. En na een paar jaar bij een Italiaanse radiozender was de overstap naar BUX natuurlijk logisch. Houdt van het leven in de bergen, wat een verhuizing naar Nederland weer iets minder logisch maakt. In de app actief als @Siligon_Valley

Disclaimer: Alle standpunten, meningen of analyses weergegeven in artikelen zijn die van de auteur en vertegenwoordigen niet de mening van BUX. Noch BUX, noch de auteur biedt financieel advies en deze artikelen mogen niet worden beschouwd als zodanig.

Alle artikelen
CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.