Het nieuwe middelpunt van de aandacht?

Wat zijn cryptovaluta en hoe handel je in dit nieuwe geld?

20 juli door Jitan Solanki

Of je nou een heilig gelooft in cryptovaluta als het nieuwe goud, of dat je meent dat het de nieuwe markt-bubble is; er is geen ontkomen aan. Overal wordt gesproken over cryptovaluta en er wordt nog meer gesproken over handel in cryptovaluta.

Daarom nog een keer een heldere uitleg over de digitale munten en tips over hoe je hierin kunt handelen.

Dus, wat is een cryptomunt nou?

Cryptovaluta is eigenlijk niets meer dan digitaal geld. En ook met dit geld kun je betalingen verrichten. Er bestaan al heel veel verschillende soorten cryptomunten. De bekendste namen zijn waarschijnlijk bitcoin en ethereum, maar er komen vrijwel dagelijks nieuwe spelers op de markt.

Net als gewone valuta, zoals de dollar, het pond of de euro, heeft een cryptomunt een waarde. Deze waarde ligt, als we bitcoin als voorbeeld nemen, veel hoger dan die van traditionele valuta. Dit komt door de schaarste maar ook door de technologie die aan cryptomunten hangt. Dát is wat ze zo populair maakt.

We zullen het hier niet al te technisch maken. Maar het belangrijkste is dat dit elektronische geld gebruikmaakt van een peer-to-peer-netwerk voor transacties en cryptografie om de verregaande beveiliging te waarborgen. Door de peer-to-peer eigenschappen is het onmogelijk voor een overheid om invloed uit te oefenen op de voorraad of de prijs van cryptomunten. Dat alleen al maakt het natuurlijk uniek als betaalmiddel.

Over hoe cryptomunten als bitcoin ontstaan en nog veel meer check je maar even het internet. Wij gaan nu door over de handel in cryptovaluta.

Handelen in cryptogeld

Cryptomunten zoals bitcoin worden verhandeld op daarvoor bestemde beurzen. Je moet onder andere een zogenoemde wallet hebben. Dit kun je vergelijken met een rekening. Overigens, ondanks het feit dat cryptomunten zelf super veilig zijn door blockchain technologie, laat de beveiliging van crypto-marktplaatsen soms te wensen over.

Klein zijsprongetje. Want je kunt natuurlijk ook in cryptomunten handelen met BUX. In de app wordt bitcoin aangeboden. Dit heeft een paar voordelen ten opzichte van de gewone handel in cryptovaluta. De belangrijkste drie zijn:

  • geen wallet of iets dergelijks nodig;
  • je hoeft niet het hele bedrag voor de cryptomunt op te hoesten;
  • zowel bij een koersstijging of -daling van de koers kun jij profiteren.

Niks cryptisch aan toch? Ga maar eens aan de slag met bitcoin in de BUX app en ontdek of het iets voor jou is.

Geschreven door

Jitan Solanki

Een autodidactische trading junk. Geen typische heave metal drummer of wereldreiziger. Maar hij deelt zijn passie graag overal ter wereld. Connect met Jitan in de app. Hij handelt onder de naam @jitans

Disclaimer: Alle standpunten, meningen of analyses weergegeven in artikelen zijn die van de auteur en vertegenwoordigen niet de mening van BUX. Noch BUX, noch de auteur biedt financieel advies en deze artikelen mogen niet worden beschouwd als zodanig.

Alle artikelen
CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.