Handelen met extra gewicht

Handelen met een hefboom

26 mei door Stephanie Tan

Wat is handelen met een hefboom op de beurs?

Eigenlijk kun je de hefboom het beste vergelijken met een vergrootglas in de zon. Het vergrootglas bundelt de zonnestralen, centreert ze en met een beetje goed richten kun je zo een papiertje in de fik steken. Met enkel de zonnekracht.

Met de hefboom kun je je investering dus vergroten en vervolgens je winst (of verlies) ook veel hoger maken, met een relatief laag bedrag. Vooral leuk als je toevallig niet de diepe zakken van een George Soros hebt en een van de voordelen van de CFD handel.

De hefboom wordt meestal uitgedrukt in een ratio. Dus als je een hefboom (of zoals we het in onze app noemen, een multiplier) gebruikt met een ratio van 5:1 wordt jouw investering vervijfvoudigd met geld dat je beursmakelaar (broker) bijstort. Dat doet die broker niet voor niks natuurlijk, je betaalt een commissie voor deze lening en zo verdient iedereen z’n centen.

Waarom een hefboom en niet alleen mijn eigen geld?

Er zitten 3 voordelen aan de handelen met een hefboom:

1. Je hoeft niet al je geld te investeren in een, of twee producten. Als je geen mega kapitaal hebt om mee te handelen is je geld al snel op als je in een paar producten investeert. Onhandig, vooral wanneer je je risico wilt spreiden over meerdere bedrijven.

2. Je kunt je potentiële winst vergroten. Door je investering te vergroten met een hefboom, is je potentiële winst ook veel groter. Kijk maar eens naar deze tabel:

 

Investering Waarde van je trade Winst
Zonder hefboom €1,000 €1,000 €50
Met hefboom €1,000 €5,000 €250

3. Je kunt de hefboom inzetten om kleine koersschommelingen om te zetten naar grote resultaten. Een kleine koersschommeling betekent meestal niet dat je ook grote klappers kunt maken. Maar doordat je met de hefboom een veel grotere investering doet, kun je aan die kleine beetjes koersschommeling toch nog een aardig BUXje overhouden. Vooral de valutahandel is constant in (kleine beetjes) beweging, vandaar dat de hefboom daar ook het meest gebruikt wordt.

 

Maaarrrrr pas op….

Maar er zitten ook nadelen aan de hefboom…

Je kunt je winst verveelvoudigen, maar alleen als je op de juiste koersschommeling inzet. Als je ernaast zit zal de hefboom ook je verlies extrapoleren. Dit kan ervoor zorgen dat mensen die de hefboom op een risicovolle manier inzetten achterblijven met enorme schulden. Er zijn manieren om dit risico in te perken (lees maar even verder) maar kijk altijd even goed waar je aan begint voor je een hefboom gebruikt.

Veilig handelen met een hefboom

Bij BUX kun je nooit meer geld verliezen dan je inzet. De kosten voor de hefboom worden automatisch meegenomen in je trade. Dat is dus handelen met ongeveer de veiligheid van een duik in een pak piepschuim. Een mooie manier om je skills te oefenen zonder direct failliet te gaan. Graag gedaan mensen.

Geschreven door

Stephanie Tan

Nomadische woordkunstenares die eerder werkte in PR, medea en nu casual trading. Beslist geen cijferknuffelaar maar wel een warm hart voor tech en techbedrijven. Vind haar binnen BUX: @Stephtrades

Disclaimer: Alle standpunten, meningen of analyses weergegeven in artikelen zijn die van de auteur en vertegenwoordigen niet de mening van BUX. Noch BUX, noch de auteur biedt financieel advies en deze artikelen mogen niet worden beschouwd als zodanig.

Alle artikelen
CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.