Het is zeker géén gokje!

Ga je beleggen of speculeren?

25 april door Stevan

Het zijn twee termen die regelmatig door elkaar gebruikt worden: beleggen en speculeren. Wanneer doe je nou welke en wat is nou geschikt voor jou?

Beleggen

Of je belegt of speculeert hangt met name af van je tijdshorizon en het risico dat je bereid bent te lopen. Stop je je geld in een aandeel omdat je op de (middel)lange termijn echt gelooft in een bedrijf, dan ben je aan het beleggen. Je moet dan wel een beetje ‘ausdauer’ hebben, want met de middellange termijn bedoel ik ook echt minimaal een half jaar. En je moet voorbereid zijn op wat schokken. Een aandeel gaat natuurlijk nooit in een mooie rechte lijn omhoog.

Het ultieme voorbeeld van een langetermijnbelegger is Warren Buffett. Het ‘Orakel van Omaha’ stapt in een bedrijf en blijft vasthouden aan zijn visie. Die strategie heeft hem beslist geen windeieren gelegd. Leer hier meer over Buffett en zijn strategie.

Beleg je, dan heb je minder haast. Bedenk goed in welk bedrijf je echt gelooft en stop er dan een deel van je geld in. Het is bij beleggen ook niet slim om al je geld in een aandeel te investeren. Beleggen kun je doen met geld dat je op een later tijdstip nodig hebt, maar hou er wel rekening mee dat de waarde van een aandeel kan dalen. Stop er dus niet al je zuurverdiende centen in.

Speculeren

Wil je op korte termijn profiteren van de stijging of juist daling van de koers van een aandeel, dan speculeer je. Het wordt ook vaak ‘traden’ genoemd. Het gaat je er in dat geval niet om of een bedrijf er fundamenteel goed voor staat, maar je probeert gebruik te maken van een ‘event’. Bijvoorbeeld cijfers die uitkomen of een nieuw product dat wordt gelanceerd.

Als je speculeert moet je er rekening mee houden dat je je inleg kwijt kunt raken. Je verlies nemen hoort bij het speculeren, net als je winst pakken. Maar houd hier rekening mee en ga niet met het pensioen van je pa aan de haal.

Verder moet je bij speculeren kort op de bal zitten. Loopt alles volgens plan, dan is er niets aan de hand. Gaat de koers de verkeerde kant op, grijp dan snel in.

 

Is prima natuurlijk, maar lees nog even de laatste alinea.

Wat is jouw ding?

Of je meer in de wieg gelegd bent om te beleggen, speculeren of een combinatie van beide moet je helemaal zelf ontdekken. Zoals gezegd: bij beleggen is het vooral een kwestie van de lange adem en je niet gek laten maken door plotse koersbeweging. De speculanten daarentegen leven juist van die plotse bewegingen. Het kost een scherpere blik en je moet meer bovenop de markt zitten, maar de winst is ook sneller binnen geharkt.

Geschreven door

Stevan

De 'Ted Langenbach van de beurs'.

Disclaimer: Alle standpunten, meningen of analyses weergegeven in artikelen zijn die van de auteur en vertegenwoordigen niet de mening van BUX. Noch BUX, noch de auteur biedt financieel advies en deze artikelen mogen niet worden beschouwd als zodanig.

Alle artikelen
De Vloer

Interview: Joep Mencke

december 3 - Stevan

In ‘Krijg nou de [inves]tering’ praat BUX met nachtvlinders en vroege vogels over de vraag die millennials maar niet wakker lijkt te houden: hoe zit het met geld voor later? Interesseert de vraag niet, of is het antwoord niet leuk?

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.