Ook gewoon een commodity

Alles wat je moet weten over grondstoffen

30 juni door Cristóbal Crespo

Goud, zilver, sojabonen, of koeien. Het wordt allemaal ineens super spannend wanneer je ermee gaat handelen. Wereldwijd kun je investeren en profiteren van de grondstoffenhandel.
Maar voor je nu helemaal los gaat, vertellen we je eerst even hoe die hele handel nou in elkaar zit.

Wat zijn grondstoffen?

Grondstoffen (op de beurs hoor je ook vaak commodities) zijn simpelweg de ruwe materialen die worden gebruikt om andere producten van te maken. De hamburgers van de Mac worden van rundvlees gemaakt en voor je iPhone is een aardig klompje aluminium nodig. Het interessante is ook dat er weinig verschil (maar wel concurrentie) is tussen de verschillende leveranciers van grondstoffen. Koper is gewoon koper, het maakt niet uit welk bedrijf het uit de grond heeft getrokken.

Hoe het allemaal begon

Al lang voor er überhaupt aandelen en obligaties werden verhandeld, was er een bloeiende grondstoffenhandel. Een geit voor een klomp zilver, een kool voor wat aardappelen; zo hield de economie zich al ruilend staande.
Uiteindelijk hebben we een wat beter georganiseerd (en minder gezellig) systeem gekregen. Tegenwoordig kun je zelfs grondstoffen handelen ‘in de toekomst’ met futures. Als jij volgend jaar een veld maïs (vraag niet waarom) wilt kweken, kunnen wij nu alvast een prijs afspreken waarvoor ik die maïs (want, hey popcorn) dan van je koop. Dit is voor ons allebei een prima deal want een verzekering tegen prijsschommelingen.

Grondstoffen zijn min of meer de basis van de economie. Bijna letterlijk, want de Amsterdamse beurs, de eerste (en tofste, coolste, bil-schoppende) ter wereld, begon eerst met de handel in grondstoffen.

Hoe begin je met die grondstoffenhandel?

Je kunt natuurlijk gewoon een klomp goud kopen en wanneer de waarde stijgt weer verkopen. Met goud is dat een optie, maar als je liever handelt in rundvlees of sojabonen wordt het wel lastiger.
Gelukkig zijn er de futures, waar we het hierboven al over hadden. En er is ook nog een spotmarkt waar grondstoffen ‘on the spot’ dus direct verhandeld worden, tegen de huidige waarde. Bij BUX kun je in grondstoffen handelen tegen deze ‘spotprijzen’. Daar zit geen houdbaarheid op, je kunt net zo lang in het goud blijven zitten als je wilt. En dan uiteindelijk hopelijk winst maken door een mooie koersschommeling.

Wat beïnvloedt de grondstoffenprijs?

Bij de grondstoffenprijs spelen een heleboel externe factoren een rol; van het weer, tot politieke conflicten en natuurlijk de verhouding tussen vraag en aanbod.
In principe kun je stellen dat de grondstofprijzen vooral stijgen wanneer de vraag groter is dan het aanbod. Het aanbod kan echter nogal fluctueren. Als ineens een leverancier de markt vol plempt met staal (true story) dan dalen de prijzen vanzelf. Je ziet dan ook dat de producenten bij een aantal grondstoffen afspraken maken over de hoeveelheid die geproduceerd wordt.

Is handelen in grondstoffen net als handelen in aandelen?

Zeker, maar net anders. Wanneer je aandelen van een bedrijf koopt zul je eerder kijken naar de financiële gezondheid, de concurrentiepositie en mogelijkheden voor de toekomst.
Grondstofprijzen reageren vaak heftiger (en soms omgekeerd) op economisch en politiek nieuws. Is er ergens een wankele regering, dan zie je al snel dat de goudprijs stijgt. Dat is vooral omdat goud wordt gezien als een veilige investering.

Handelen in grondstoffen met BUX

Zin om zelf aan de slag te gaan? Dat kan gewoon bij BUX. Met een paar swipes en een tik kun jij ook handelen in goud, zilver en zelfs platina.

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 77.7% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.