Met alles wat hierboven is gezegd, gaan we er steeds vanuit dat je de ETF’s koopt met als enige doel rendement behalen met een zo goed mogelijke beleggingsspreiding (oftewel, jaja, activa allocatie dus). We hebben met geen enkel woord gerept over het timen van de markt.
Dit focussen op spreiding staat bekend als een buy-and-hold-strategie, de eenvoudigste en meest effectieve om voor de lange termijn te investeren. Het is echter niet de enige die je kunt hebben. Beleggingsstrategieën kunnen worden onderverdeeld in 3 groepen: kopen en vasthouden, markttiming of een combinatie van beide. Laten we ze eens bekijken.
‘Buy and hold’-strategie
Zoals gezegd is dit de eenvoudigste en meest effectieve strategie op de lange termijn. Je maakt een onderverdeling in beleggingsproducten die jouw verwachte rendement maximaliseert op basis van het gekozen risiconiveau, je koopt de producten die daarvoor nodig zijn en je houdt jezelf eraan voor de hele duur van de investering, onafhankelijk van de ups en downs van de markten. Je verkoopt alleen bij herbalancering en om je belegging aan het einde te liquideren.
Deze passieve strategie is gebaseerd op de veronderstelling (op basis van historisch bewijs) dat de wereldwijde aandelenmarkten op de lange termijn de neiging hebben om te stijgen. Zoals een wijs man ooit zei: “Sinds Adam en Eva zijn de koersen altijd blijven stijgen.” De belangrijkste factoren die deze trend aansturen zijn de bevolkingsgroei waardoor de vraag naar goederen en diensten toeneemt en technologische innovatie, waardoor bedrijven productiever worden. Op de lange termijn heeft de combinatie van deze twee krachten de neiging om de bedrijfswinsten en waarderingen te verhogen.
Daarom zou je, als je deze aanname volgt, winst moeten maken als je lang genoeg een gediversifieerde aandelenportefeuille aanhoudt. Dit maakt kopen en vasthouden een effectieve strategie op de lange termijn, ook al garandeert het niet dat het zal werken in kortere perioden, waarbij het rendement aanzienlijk kan worden beïnvloed door snelbewegende koersen.
De resultaten zijn ook sterk afhankelijk van het effect van samengestelde rente: door dividenden van aandelen en rentebetalingen van obligaties in de portefeuille te herbeleggen, verhoog je je kapitaal periodiek, waarbij je elke keer hogere rente en dividenden binnenhaalt, in een positieve cyclus die de investering exponentieel laat groeien. Maar de techniek van samengestelde rente kost tijd en dat is nog een reden waarom buy-and-hold op de lange termijn effectiever is.
Er zijn twee manieren waarop je de buy-and-hold-strategie kunt implementeren. Je investeert ofwel een direct bedrag of je verdeelt aankopen over de tijd in kleinere periodieke termijnen – een methode die het middelen op basis van eenheidskosten wordt genoemd. Beide benaderingen hebben voor- en nadelen.
- Direct bedrag (Forfaitaire benadering)
Als je direct een lekker bedrag tot je beschikking hebt, kun je besluiten om het allemaal in een keer te investeren. In theorie zou dit de beste aanpak zijn, omdat het je volledige kapitaal meer tijd geeft om te groeien en de samengestelde rente die je investering kan genereren, maximaliseert.
Aan de andere kant, stel je voor dat je dit doet op het puntje van een marktzeepbel. Als je portefeuille crasht en de koersen lange tijd niet meer herstellen kan dit emotioneel belastend zijn. Dat is de reden waarom je, zelfs als je in een keer grote knaken kán investeren, kan besluiten om de investering in de loop van de tijd steeds periodiek te doen en een deel van het potentiële rendement op te offeren voor wat meer gemoedsrust en liquiditeit.
- Gemiddelde kosten per eenheid
Het middelen op basis van eenheidskosten werkt als volgt: je investeert volgens een vast schema (maandelijks of driemaandelijks) hetzelfde bedrag in dezelfde producten. Als de prijs van de portefeuille stijgt, koopt je er iets minder van, maar als het daalt, koopt je meer. Op deze manier verzamel je meer eenheden tegen lagere prijzen en minder tegen hogere prijzen, waarbij je de kosten van de investeringen gemiddeld maakt.
Deze methode minimaliseert het neerwaartse risico van je belegging en verlicht de zorgen wanneer de markten dalen. Wat emoties betreft is dit waarschijnlijk de beste aanpak: wanneer de prijzen stijgen, zal je blij zijn om je portefeuille te zien groeien, wanneer ze dalen, zie je het als een kans om de gemiddelde kosten van jouw investering te verlagen. Je kunt het middelen op basis van eenheidskosten implementeren op BUX Zero door periodieke bankoverschrijvingen in te stellen vanuit je bank-app.
Zoals gezien is buy-and-hold in theorie een vrij eenvoudige strategie, maar het vereist veel wilskracht. Je zult je eraan moeten houden, wat er ook gebeurt op de aandelenmarkt, wat moeilijk kan blijken te zijn in tijden van grote onzekerheid. Als de prijzen snel stijgen boven de all-time highs, zul je in de verleiding komen om uit angst voor een dreigende ineenstorting te verkopen. Andersom, na een crash kun je de angst voelen om een goede kans te missen om meer te investeren. Een methode op basis van deze eenheidskosten kan dus helpen je discipline tijdens het hele beleggingsproces te behouden, maar dit kost je dan het potentiële rendement van een investering in één keer.
Markttiming
Markttiming omvat een breed scala aan strategieën die één ding gemeen hebben: de belegger probeert toekomstige prijsbewegingen te voorspellen en koopt of verkoopt dienovereenkomstig effecten.
Deze strategieën omvatten actieve investeringen en worden over het algemeen op korte termijn toegepast door regels vast te stellen die voorschrijven wanneer gekocht en verkocht moet worden volgens specifieke signalen, of deze nu technisch (gerelateerd aan prijsbewegingen) of fundamenteel zijn (wijst erop dat een actief mogelijk tijdelijk onder- of overgewaardeerd).
De talloze markttimingstrategieën die er zijn, zijn gebaseerd op de veronderstelling dat markten kunnen worden voorspeld op basis van gegevens uit het verleden, ook al verwerpt de financiële wetenschap deze hypothese en stelt dat de huidige prijzen in een efficiënte markt al alle informatie uit het verleden weerspiegelen, dus gegevens uit het verleden kunnen niets zeggen over de toekomst.
In werkelijkheid zijn markten natuurlijk niet altijd efficiënt, waardoor er ruimte is voor sommige van deze strategieën om af en toe op korte termijn te werken, aangezien sommigen tegenwoordig over zeer grondige algoritmen beschikken. Er zijn echter aanwijzingen dat ze in de meeste gevallen de buy-and-hold-strategieën op de lange termijn niet verslaan. Tenzij je een ervaren professionele belegger bent met geavanceerde tools om marktvoorspellingen te doen, zal je waarschijnlijk betere resultaten behalen door vast te houden aan een buy-and-hold-benadering.
De twee manieren combineren
Als je actief wilt beleggen zonder het risico te lopen teveel af te wijken van de resultaten die een passieve strategie kan opleveren, kun je kiezen voor een core-satellite-benadering, een combinatie van buy-and-hold en market-timing.
Deze methode bestaat erin de kern van je portefeuille (meestal ongeveer 80% ervan) te wijden aan een langetermijnstrategie voor kopen en vasthouden, terwijl je de rest (het satellietgedeelte) gebruikt om te proberen een hoger verwacht rendement na te jagen.
Het satellietgedeelte van zo’n portefeuille kan ook worden gebruikt om een grotere diversificatie te bereiken dan normaal mogelijk is, bijvoorbeeld door te beleggen in kleinere markten of nichesectoren met een hoog groeipotentieel maar een hoog risico.
Welke benadering je ook kiest, BUX Zero biedt een selectie van ETF’s die geschikt zijn voor elke beleggingsstrategie, zodat jij ze zonder commissie kunt verhandelen. Bekijk ze hier.