DOE MEER MET JE GELD

Wat is de AEX index?

De AEX index is de meest bekende Nederlandse beursindex. In deze index zitten de 25 grootste Nederlandse bedrijven, gemeten naar marktkapitalisatie.

De AEX ken je misschien nog het meest van het nieuws op tv. Daar hoor je vrijwel elke avond wat de stand van de AEX is. Maar wat is de AEX eigenlijk en hoe werkt het? Daarom zijn hier:

1. Wat is de AEX Index?

De AEX is een beursindex en maakt deel uit van de Amsterdamse beurs (plaatjes Amsterdam). Dat is niet zomaar een beurs, maar een van de oudste handelshuizen ter wereld. De Nederlanders ontdekten als eersten dat aandelenhandel echt een heel slim spelletje is. Dat ging zo.

Stukje historische duiding

Je kent de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). De handelsonderneming die tussen 1600 en 1800 de wereld over zeilde om, soms vriendelijk maar vaker vrij lomp, handel te drijven met verre oorden.
Maar de wereld verkennen en veroveren kost natuurlijk geld. Om kapitaal op te halen gaf de VOC daarom aandelen uit. Je stak dus je geld in de VOC, in de hoop dat ze met mooie spullen terugkwamen van hun verre reizen. In de beginjaren was het rendement trouwens best belabberd. Maar na een paar rijke ladingen en lucratieve veroveringen kwam er meer dan genoeg geld binnen om leuke dingen mee te doen.

Maken we een sprongetje in de tijd van bijna 200 jaar en handelen in aandelen is nog altijd hartstikke leuk. Maar waarom zou je alleen handelen in 1 bedrijf als er zoveel smaken zijn?

2. Hoe werkt de AEX?

Nee, het is wel een verzamelbak. In de AEX Index zitten 25 grootste Nederlandse bedrijven.

De aandelen van deze 25 bedrijven worden van maandag tot vrijdag verhandeld op de beurs en verschillen constant in waarde. De AEX Index vormt een gemiddelde van de koersbeweging van die 25 aandelen. Sommige aandelen stijgen in waarde, anderen dalen weer De stand van de AEX, die in punten wordt uitgedrukt, is dus het gewogen gemiddelde van de koersbeweging van die 25 aandelen.

Eeh.. ‘gewogen’ gemiddelde?
Gewogen ja. Want niet alle 25 aandelen wegen even zwaar. Bedrijven met een hogere beurswaarde, zoals Shell en Unilever, hebben een grotere invloed op de AEX dan bedrijven met een lagere beurswaarde. Die beurswaarde reken je uit door het aantal aandelen van een bedrijf te vermenigvuldigen met de prijs per aandeel. Dit wisselt natuurlijk continu, daarom ook dat de samenstelling van de AEX om de zoveel tijd wijzigt. Bedrijven kunnen promoveren naar – en degraderen uit de AEX. Daarom kun je de AEX ook wel een beetje vergelijken met de Eredivisie. En zie Shell, Unilever en ING dan als zwaargewichten maar als Ajax, Feyenoord en PSV.

3. Wat heb ik aan de AEX Index?

Als je nu dus op het journaal hoort dat de AEX Index gestegen is, dan weet je dat het overwegend goed gaat met de belangrijkste Nederlandse bedrijven. En dat is dan -in principe- goed voor de Nederlandse economie.

4. Waarom gebruiken we de AEX Index?

Je zou kunnen stellen dat de AEX een peilstok voor de gehele Nederlandse economie is. Met andere woorden; gaat het lekker met de economie in ons land, dan stijgt de AEX en gaat het minder, dan daalt ‘ie. Wat dat betreft heb je snel een volledig overzicht.

Maar op deze eenvoudige redenatie is ook kritiek, omdat 25 grote bedrijven alleen natuurlijk lang niet altijd een goede afspiegeling voor de gehele economie vormen.

5. Kan ik bij BUX traden op de AEX?

Jazeker. Bij ons heet ‘ie NL25, omdat we anders moeten betalen voor het gebruik van de merknaam AEX. En daar wordt onze app onnodig duur van.

 

Alle opvattingen, meningen en analyses in dit artikel dienen niet geïnterpreteerd te worden als persoonlijk investerings advies. Individuele investeerders dienen hun eigen beslissingen te maken of onafhankelijk advies in te winnen. Dit artikel is niet opgesteld in overeenstemming met wettelijke vereisten die bedoeld zijn om de onafhankelijkheid op beleggingsgebied te bevorderen en wordt beschouwd als marketing communicatie.

Dit vind je misschien ook leuk