DOE MEER MET JE GELD

Volatiele aandelen

Volatiliteit: sommigen leven ervan (letterlijk!) en anderen vinden het helemaal niks, al die stuiterende koersen. Maar welke aandelen, waarin je met BUX kunt handelen, staan nou bekend als volatiel? Hier 6 beruchte namen.

 

1. TomTom

De navigatiespecialist is typisch zo’n aandeel dat altijd emoties losmaakt op de beurs. TomTom kent een grote groep fans die menen dat het bedrijf goud in handen heeft en een net zo’n grote groep haters die denken dat het niks wordt. Deze tweestrijd bezorgt de koers vaak een forse tik omhoog of omlaag.

 

2. SBM Offshore

Als dienstverlener aan de oliesector is SBM Offshore voor een groot deel overgeleverd aan de grillen van de oliemarkt. Zie je de olieprijs en grote oliebedrijven bewegen, dan reageert SBM Offshore vaak nog een tandje extremer.

 

3. Fugro

Voor de bodemonderzoeker uit Leidschendam geldt eigenlijk hetzelfde als voor SBM Offshore. Als de olieprijs onderuit zakt, dan hebben oliebedrijven minder geld voor nieuwe projecten en dus krijgt Fugro minder opdrachten om in de grond te spitten. Dit werkt natuurlijk ook de andere kant op als het wél meezit.

 

4. ArcelorMittal

Al jaren een favoriet qua volatiliteit: de koers van staalconcern ArcelorMittal is -niet verrassend- nauw verbonden met de wereldwijde staalprijs. Dat betekent vrijwel dagelijks beweging.

 

5. Air France-KLM

Luchtvaartmaatschappijen: veel doorgewinterde langetermijnbeleggers moeten er niks van hebben. Altijd wel gezeur met stakingen, (terreur)dreiging, fluctuerende brandstofprijzen en keiharde concurrentie. Maar al deze risico’s betekenen ook kansen. Air France-KLM laat daarom regelmatig hoge sprongen en harde valpartijen zien.

 

6. Altice

Vooruit, niet Nederlands maar Frans. Altice heeft echter ook een beursnotering in Amsterdam en mag dus meedoen aan dit lijstje. Altice staat bekend om z’n grote mond en is niet vies van een overname. Mede daarom was de groei van het concern de afgelopen jaren spectaculair. Dat zorgt voor veel tevredenheid, maar soms ook voor argwaan. Want waar doen ze het allemaal van?

 

 

Alle opvattingen, meningen en analyses in dit artikel dienen niet geïnterpreteerd te worden als persoonlijk investerings advies. Individuele investeerders dienen hun eigen beslissingen te maken of onafhankelijk advies in te winnen. Dit artikel is niet opgesteld in overeenstemming met wettelijke vereisten die bedoeld zijn om de onafhankelijkheid op beleggingsgebied te bevorderen en wordt beschouwd als marketing communicatie.

Dit vind je misschien ook leuk