DOE MEER MET JE GELD

Beginnen met aandelenhandel 101

Het is zover; je vindt dat je lang genoeg langs de lijn hebt toegekeken en wil ook je eerste stapjes op de beurs wagen. Dan ben je bij BUX helemaal aan het juiste adres. Maar we laten je natuurlijk niet verzuipen. Daarom lees je in dit stuk meer over de basics van het handelen in aandelen.

Aandelen?

Een aandeel is een waardepapier waarmee je een stukje van een bedrijf in handen krijgt. In feite word je hiermee dus ook een beetje eigenaar van een bedrijf. Zo’n aandeel heeft een bepaalde prijs, ook wel koers genoemd. Deze koers is afhankelijk van meerdere factoren zoals de prestaties van het bedrijf en de toekomstverwachtingen. Aandelen worden verhandeld op een beurs.

De beurs

De beurs is een plek of organisatie waar aandelen, maar bijvoorbeeld ook obligaties of grondstoffen, worden verhandeld. Het is tegenwoordig een bolwerk van computers maar om het beter te begrijpen kun je de beurs het beste zien zoals het ooit begon: een marktplaats waar vraag en aanbod samenkomen. Er worden de hele handelsdag door aandelen tegen een bepaalde prijs gekocht en verkocht.

Naast beurs hoor je ook vaak het begrip index (meervoud: indices) vallen. Door middel van indices worden aandelen weer in een bepaalde categorie geplaatst, meestal op basis van marktwaarde. Zo heb je aan de Amsterdamse beurs de AEX Index als meest bekende en belangrijkste index. Maar je hebt ook een AMX en AScX met kleinere bedrijven. Uit Amerika ken je misschien wel de namen Dow Jones Index en Nasdaq.

Van maandag tot en met vrijdag vliegen er wereldwijd dagelijks miljarden heen en weer tussen aan- en verkopende partijen op de beurs.

“Leuk en aardig maar ik heb even geen miljarden liggen. Dure maand begrijp je ;)”

Begrijpen we. En dat is waar BUX de beurs toegankelijk maakt voor een veel breder publiek. Bij BUX handel je namelijk in zogenaamde contracts for difference, of CFD’s. Dit kun je zien als een afgeleid product van het aandeel. Een CFD volgt ook de koers van het aandeel. Het grote verschil is dat je het aandeel niet bezit zoals hierboven beschreven, maar dat je speculeert op een koersstijging of -daling van dat aandeel.

Met de BUX app hebben we deze handel helemaal gestript van ingewikkelde en overbodige zaken en teruggebracht naar de essentie: denk je dat de koers van een aandeel gaat stijgen dan tik je op de pijl omhoog. Denk je dat de koers gaat dalen, dan is er de pijl omlaag.

Aan de slag!

Ga het maar eens proberen met funBUX, onze eigen fictieve valuta. Dit is een veilige manier om het handelen te ontdekken en onder de knie te krijgen, het kost immers helemaal niks.

Open de BUX app en ga naar het ‘marktscherm’ dat je bereikt via de vier bolletjes onder in je beeld. Je ziet nu al meteen een paar aandelen staan, maar via ‘meer’ rechtsboven kun je een categorie kiezen. Voor wat betreft aandelen heb je de volgende drie mogelijkheden:

  • Lokale aandelen: aandelen die aan de Nederlandse beurs genoteerd staan zoals bijvoorbeeld ABN AMRO, AkzoNobel, TomTom, Heineken, Shell of Unilever.
  • Europese aandelen: hier vind je bedrijven als Adidas, BMW, Vodafone, easyJet, Renault, Siemens, Zalando en nog veel meer.
  • Amerikaanse aandelen: dit zijn de bekende namen van Wall Street. Onder andere: Apple, Alibaba, Coca-Cola, Facebook, GoPro, Google, Amazon, McDonald’s, Nvidia, Starbucks, Walt Disney zie je hier staan.

Selecteer maar eens een aandeel om in te gaan handelen. Het kan zijn dat je eerst de grafiek ziet van dit aandeel. Tik dan onderin je scherm op ‘trade’. Het scherm kleurt donkergrijs en je ziet de pijl omhoog en omlaag.

 

Voor je het weet sta je er zo bij 😉

Long en short

Hier krijg je meteen te maken met twee veelgebruikte beurstermen. Ga je long of ga je short? Klinkt meteen helemaal als een pro toch? Zeggen dat je long zit in Apple en short in Ahold, om maar wat te noemen. Dit is wat het betekent:

  • Long: je speculeert op een koersstijging van een aandeel. (de pijl omhoog dus)
  • Short: je speculeert op een koersdaling van een aandeel. (inderdaad; de pijl omlaag)

Nadat je je keuze voor long of short hebt gemaakt kun je nog het bedrag en de multiplier instellen. Ons advies: houd de bedragen -zeker in het begin- klein en de multiplier (daarover in een latere uitleg meer) beperkt.

Tik op het groene vak met ‘trade’ en op Go! om je keuze te bevestigen. Je wordt nu naar je portfolio gestuurd waar je al je trades en het resultaat ziet. Een trade kun je hier weer sluiten wanneer je wil, eenvoudigweg door op de naam van het aandeel te tikken en kiezen voor ‘sluit positie’.

Oefenen

Oefen hier eerst wat mee en probeer een zo hoog mogelijk rendement te behalen met een aantal trades. Binnenkort gaan we meer vertellen over diverse strategieën en variatie in je portfolio.

 

Alle opvattingen, meningen en analyses in dit artikel dienen niet geïnterpreteerd te worden als persoonlijk investerings advies. Individuele investeerders dienen hun eigen beslissingen te maken of onafhankelijk advies in te winnen. Dit artikel is niet opgesteld in overeenstemming met wettelijke vereisten die bedoeld zijn om de onafhankelijkheid op beleggingsgebied te bevorderen en wordt beschouwd als marketing communicatie.

Dit vind je misschien ook leuk