DOE MEER MET JE GELD

Aegon kwartaalcijfers preview

Op 13 november toont Aegon zijn kwartaalcijfers over het afgelopen kwartaal. 2020 zal ook voor verzekeraars niet de boeken ingaan als goed jaar, zeker niet voor de levensverzekeringen. Bereid je hier alvast voor op de cijferpresentatie van Aegon. 

Belangrijkste punten:

  •       Verwachte omzet: €11,06 miljard. Verwachte winst per aandeel: €0,24.
  •       Aegon reorganiseert om de gevolgen van de pandemie tegen te gaan.
  •       Het aandeel Aegon is dit kalenderjaar 43% gedaald.

Wat speelt er bij Aegon?

Aegon is actief in meer dan 20 landen en heeft meer dan 26.000 medewerkers. De verzekeraar richt zich met name op levensverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheer. 

Met dat in het achterhoofd weet je meteen dat de pandemie zijn sporen nalaat op de balans van Aegon. Met name in de Verenigde Staten, waar Aegon tweederde van zijn resultaat behaalt, loopt de crisis in de papieren. De verzekeraar zag in de eerste helft van het jaar de inkomsten met bijna een derde dalen. De omzet in dezelfde periode ging met maar liefst 72% omlaag. Deze zware periode heeft ertoe geleid dat ook op de beurs het plaatje niet fraai is. Het aandeel Aegon daalde dit jaar zo’n 43%.

Wat moet het tij keren?

Om te beginnen is er een nieuwe eindbaas aangesteld. Lard Friese is sinds mei de CEO van Aegon. En als je denkt: “Hé, die naam ken ik!” dan heb je gelijk.

Friese was zes jaar lang de topman van een andere Nederlandse verzekeraar: NN Group. Daar boekte hij prima resultaten maar bij Aegon is nog wel wat werk aan de winkel voordat het zover is. In augustus kwam Friese dan ook plannen om de boel te herstructureren. Zo werd de Britse ongevallenverzekeraar Stonebridge verkocht aan de Global Premium Holdings Group voor €65 miljoen.

En daarmee is de uitverkoop nog niet gedaan. Op 26 oktober meldde persbureau Reuters dat Aegon kopers zoekt voor zijn Oost-Europese activiteiten. Deze tak zou in totaal een mooie €650 miljoen kunnen opleveren. Als potentiële kopers worden NN, KBC en Allianz genoemd.

En eind vorige maand liet Friese nog even zien dat er onder zijn bewind geen heilige huisjes bestaan. Letterlijk, want Aegon’s iconische pyramide toren in San Francisco werd ook verkocht. Dochterbedrijf Transamerica heeft deze toren zelfs als logo, maar ondanks de verkoop van het kantoorgebouw mag het stukje vastgoed nog in het beeldmerk gebruikt worden.

Wat denken de analisten?

Gemiddeld genoemen gaan de analisten vooraf uit van een omzet van €11,06 miljard in het afgelopen kwartaal. Dat zou een daling van 7,2% zijn ten opzichte van het kwartaal daarvoor. In dat kwartaal deed Aegon het overigens wel iets beter dan verwacht werd.

Voor wat betreft de winst zijn analisten voorzichtig positief. Aegon zou een winst per aandeel behalen van €0,24 en dat is zelfs beter dan in dezelfde periode in het pre-coronajaar 2019. Toen was de winst per aandeel 21 cent.

Ook de ratings van diverse analisten kantelen meer in het voordeel van Aegon. Op 1 oktober zette JPMorgan Aegon van ‘neutral’ op ‘overweight’. En voor de duidelijkheid; JPMorgan denkt dus dat het aandeel in de (nabije) toekomst in waarde kan stijgen. Ook Zacks Investment Research haalde Aegon van zijn ‘sell’  lijst en plaatste het op de ‘hold’ lijst.

Eind augustus waren de ratings negatiever, met onder andere UBS en Bank of America die Aegon respectievelijk een ‘sell’ en ‘underperform’ sticker gaven. 

Tot slot

De plannen van CEO Lard Friese om Aegon te herstructureren kosten tijd en de effecten zullen niet meteen zichtbaar zijn in de boekhouding. Daar komt nog eens bij dat COVID-19 bezig is met een tweede veegronde en dat zal wél direct invloed hebben op de cijfers van de verzekeraar.

Toch zijn er ook diverse modellen die aangeven dat het aandeel Aegon nu ondergewaardeerd is. Dat zie je ook terug in de ratings van de analisten zoals hierboven genoemd. Voor Aegon kan het crisisjaar dus nog wel een goed einde krijgen.

 

 

Alle opvattingen, meningen en analyses in dit artikel dienen niet geïnterpreteerd te worden als persoonlijk investerings advies. Individuele investeerders dienen hun eigen beslissingen te maken of onafhankelijk advies in te winnen. Dit artikel is niet opgesteld in overeenstemming met wettelijke vereisten die bedoeld zijn om de onafhankelijkheid op beleggingsgebied te bevorderen en wordt beschouwd als marketing communicatie.

Dit vind je misschien ook leuk