Wat betekent short gaan?

De beurswereld heeft nu eenmaal een eigen taal, komt vaak over als interessantdoenerij, maarrr…. Er zijn termen die eigenlijk heel logisch zijn, zoals ‘short gaan’. Dat betekent niks meer of minder dan dat je ervan uitgaat dat een koers gaat dalen.

Maar wacht, dat is toch helemaal niet logisch?

Ieder bedrijf wil toch groeien, meer geld verdienen, bigger-better-faster stronger? De CEO verdient een extra zakcentje wanneer er groei is, de sales directeur krijgt wellicht een leuke bonus én (niet geheel onbelangrijk) aandeelhouders zien hun pensioenpotje groeien.

Waarom dan toch heel eigenwijs short gaan als je handelt op de beurs?

Kort en goed: geen enkel bedrijf groeit in een gestaag stijgende lijn. Dat willen we wel allemaal, maar ieder bedrijf heeft z’n goede en slechte tijden. De verkoop stagneert ineens, of grondstoffen worden zomaar duurder, ook bedrijven hebben (net als wij mensen) te kampen met tegenslagen. De winst wordt minder, of er wordt zelfs verlies gedraaid: vaak met een koersdaling tot gevolg. Bummer.

En op dat moment is het voor jou het moment om short te gaan, je speculeert dan dus op een koersdaling. Ook al heb je bedrijven in je aandelenportfolio die stevig staan, er kunnen altijd onvoorziene omstandigheden zijn (zoals bijvoorbeeld de crisis in 2008, of de tech-bubble die in 2000 barstte). Op dat moment denderen koersen naar beneden en is het erg handig om toch ook short te kunnen gaan.

Zo eenvoudig is het dus. En trouwens, in de BUX-app is short gaan net zo makkelijk als long gaan(speculeren op een koersstijging). Je hoeft alleen maar op de pijl omlaag te tikken.

Dit vind je misschien ook leuk