Wat is dividend?

Wat is dividend?

Dividend is een deel van de winst van een bedrijf, dat je krijgt wanneer je aandelen van dat bedrijf bezit. Je kunt dividend daarmee zien als een soort beloning omdat je in een bedrijf hebt geïnvesteerd. Dividend is tevens een aantrekkelijk extraatje om nieuwe investeerders aan te trekken.

Dividend wordt meestal uitgekeerd in geld (cashdividend) of in aandelen (stockdividend). Hoe hoog dit dividend is en hoe vaak het wordt uitgekeerd, wordt bepaald door het bestuur van het bedrijf.

Top! Dividend opstrijken maar!

Niet zo snel. Dividend is inderdaad een lekker financieel hapje dat periodiek uitgekeerd wordt. Het stimuleert beleggers ook om in een aandeel te stappen en om dit aandeel langer vast te houden. Maar niet alle bedrijven keren dividend uit.

Hoezo niet?

Vooral de wat jongere bedrijven, denk bijvoorbeeld aan technologiebedrijven, gebruiken hun winst liever om te investeren in de groei van het bedrijf. Is natuurlijk ook iets voor te zeggen.
En soms besluiten bedrijven, die voorheen wel dividend uitkeerden, om het dividend (even) stop te zetten. Vaak is dit niet zo’n heel positief signaal. In feite zegt het bestuur op zo’n moment dat er (even) geen geld meer over is om de aandeelhouders te verwennen.

Wat er verder gebeurt

Dan is het ook nog belangrijk om te weten dat de uitkering van dividend van invloed is op de aandelenkoers van een bedrijf. Op de dag dat een bedrijf het dividend vaststelt dan gaat het wat je noemt ex dividend. Op de beurs zie je dan ook vaak de koers van dat bedrijf dan ook dalen, omdat er minder geld in kas zit en de waarde van het bedrijf in feite daalt.
Let op: de ex dividend datum is dus niet de dag waarop het dividend daadwerkelijk wordt uitbetaald. Dat is doorgaans een paar weken later.

BUX en dividend

Nu heb je misschien het gevoel dat dividend alleen iets is voor de langetermijnbeleggers. Maar ook met BUX kun je dividend opstrijken. Wanneer je long zit in een aandeel dat dividend uitkeert -je speculeert dus op een koersstijging- dan ontvang je ook dividend. Je moet dan wel vóór de ex dividend datum je longpositie hebben ingenomen in dat aandeel.

Er zijn verder 2 belangrijke verschillen tussen de uitkering van dividend bij BUX en wanneer je in reguliere aandelen handelt:

1) Het moment van uitkering. Bij BUX is dit op de ex-dividend datum terwijl dit bij echte aandelen op de datum van uitbetaling (payment date) is.

2) De tweede is het bedrag dat iemand uitgekeerd krijgt aan dividend. Het bedrag is in principe hetzelfde, maar omdat je niet in echte aandelen handelt, kan er toch een verschil zitten in het bedrag dat je denkt te krijgen. Dit kan te maken hebben met 2 dingen:

a. Het hebben van een volledig aandeel terwijl je bij BUX aan margin trading doet. Dit betekent dat je een deel van een aandeel bezit en niet een geheel aandeel. Je krijgt dus ook een deel uitbetaald.

b. Ook is bij BUX sprake van een “leveraged product” – handelen met een hefboom – waardoor dividend wordt uitgekeerd op basis van de waarde van je notional value van je trade en niet op basis van je inleg. De multiplier telt hier dus in mee. Je krijgt als je “long” zit dus meer, maar je moet ook meer betalen als je “short” zit.

Ten slotte moet je rekening houden met dividendbelasting. In Nederland is deze bijvoorbeeld 15%. Deze wordt bij een long-positie automatisch ingehouden bij de uitbetaling. Dit bedrag mag vervolgens van de inkomsten- of vennootschapsbelasting worden afgetrokken. Bij een short-positie wordt echter 100% in rekening gebracht en wordt dus geen dividendbelasting ingehouden.

Dit vind je misschien ook leuk